Meest recente artikelen

10 voedingsmiddelen die jarenlang houdbaar blijven

Tijd om de voorraadkast aan te vullen!

10 voedingsmiddelen die jarenlang houdbaar blijven Artikel

Ben je de keuken aan het opruimen en heb je geen idee welke verpakkingen je moet houden en welke niet? Deze 10 dingen blijven alvast jarenlang houdbaar!

Niets handiger dan een volle voorraadkast. Zeker wanneer je ze vult met producten die bijna niet bederven. Zo heb je altijd iets in huis, en kan je steeds een lekkere maaltijd op tafel toveren. Deze producten zijn jarenlang houdbaar.

Suiker

Suiker wordt niet slecht zolang je 'm luchtdicht verpakt. Om te vermijden dat hij hard wordt, kan je een paar marshmallows in de suikerpot stoppen (klinkt raar, maar works like a charm). Wordt je suiker na verloop van tijd toch klonterig? Ook dan is hij nog te redden: leg een vochtige doek over de pot en stop 'm heel even in de microgolfoven. Meer leuke microgolfovenhacks vind je hier.

Pasta

Laat gedroogde pasta liever niet in zijn originele verpakking zitten, maar giet de inhoud over in een goed afsluitbare pot. Op die manier kan de je houdbaarheidsdatum bijna volledig negeren: de pasta blijft nog jaren daarna goed. Zorg er wel voor dat je regelmatig checkt of er geen ongedierte tussen je pasta zit, want dat wil je uiteraard vermijden.

Melkpoeder

Met melkpoeder maak je lekkere kaassaus, zoete desserts en zalige milkshakes: we zijn er dól op. Als je het bewaart op een koele en donkere plaats wordt het zo goed als nooit slecht. Handig om altijd in je voorraadkast te hebben!

Honing

Het klinkt als een broodjeaapverhaal, maar honing is dus écht jarenlang houdbaar. In principe zou je perfect nu de honing kunnen opeten die bij je overgrootouders in de kast stond. Honing bevat namelijk zo weinig water dat bacteriën er niet gedijen. Als hij kristalliseert, verwarm 'm dan even au bain-marie (laat de honing niet in contact komen met het water!), en hij wordt in geen tijd weer lopend. Alles over honing en wat je ermee kunt maken lees je trouwens in dit artikel.

Rijst

Geeft je lokale supermarkt korting op rijst? Tijd om in te slaan! Ook rijst wordt namelijk niet slecht én je kunt er alle kanten mee uit. Bewaar 'm op een koele plek en check net zoals bij de pasta af en toe op ongewenste diertjes. Kleine voetnoot: bruine rijst kan je helaas niet zo lang bewaren als witte rijst. Houd daar dus wel goed de houdbaarheidsdatum in het oog.

Sterke drank

Sterke dranken zoals wodka, tequila en rum blijven altijd goed. Eens je ze opent, kunnen ze na héél wat tijd een beetje smaak verliezen, maar je kan er altijd veilig van blijven drinken. Doe dat dan wel met mate, natuurlijk ;-).

Zout

Zout is niet enkel een onmisbare smaakmaker in de keuken; je kan er ook een heel pak andere dingen mee doen. Reden te meer om een extra zak mee te brengen uit de winkel. En ook deze topper wordt nooit slecht als je 'm slim (koel en op een donkere, droge plaats) bewaart.

Havermout

Ben jij fan van havermoutpap, lekkere havermoutkoekjes, geurige granola of andere bakprojecten met havermout? Dan heb je vast wel altijd een zak havermout in huis. Wist je dat je ook die heel lang kan bewaren?

Gedroogde bonen

Bonen zijn een perfecte bron van vezels. Of je er nu een zalige chili con carne, een vullende minestrone of pittige taco's mee maakt: je doet er je gezin zonder twijfel een groot plezier mee. En nu je weet dat ze jarenlang houdbaar zijn, heb je geen excuus meer om er geen in huis te hebben. Smakelijk!

Azijn

Azijn is nog zo'n alleskunner in de keuken. Maak je er een lekkere vinaigrette mee, of toch liever een verfrissende shrub? Aan jou de keuze. Azijn wordt al eeuwen gebruikt om groenten en ander lekkers te pekelen (waardoor ze langer bewaard kunnen worden), dus 't is logisch dat je ook azijn op zich bijna onbeperkt kan bewaren.

Zin om zelf aan de slag te gaan met deze keukentoppers? Probeer deze recepten dan eens:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen