Meest recente artikelen

Hoe maak je gebraad in de airfryer? En is het dan even lekker?

Goed idee?

Hoe maak je gebraad in de airfryer? En is het dan even lekker? Artikel

De airfryer verovert de keuken als supersnel mini-oventje. Maar wacht even: oven, zei je? Wil dat dan zeggen dat je al even supersnel een ovengebraad op tafel zet? En hoe maak je dan precies gebraad in de airfryer?

Bij gebraad laat je vlees langzaam garen in een afgesloten pot of oven. Zo blijft gebraden vlees lekker sappig. Een airfryer bakt net supersnel. Hij doet het omgekeerde van dat andere hippe toestel, de slowcooker, dat meer geschikt lijkt voor dit trage gerechtje. Bovendien bakt hij met lucht. Daardoor is er amper sprake van smaakoverdracht. Dat kan soms handig zijn maar bij gebraad wil je misschien juist dat de smaak van het vlees zich vermengd met de bijhorende groenten. Gebraad uit de airfryer zal dus een sappig, traag gegaard stuk zelden kunnen evenaren. Ben je gehaast of geef je de voorkeur aan vetvrij bakken, probeer het dan gerust.

Zo maak je gebraad in de airfryer

  1. First things first. Check of je  gebraad in de airfryer past. Het toestel bestaat in verschillende maten. Een megakalkoen past wellicht niet in een mini-airfryer.
  2. Bereid het vlees voor zoals in het klassieke recept: kruid het en bind het eventueel op.
  3. Je kunt het vlees meteen in het toestel stoppen. Leg het gebraad in de frituurmand en bak het 10 minuten aan op 200 graden. Je kunt het in plaats daarvan toch even dichtschroeien in een pan met dikke bodem. Dan gebruik je natuurlijk wel vetstof. Het voordeel is dat je dan de aanbaksels kan deglaceren voor de saus.
  4. Maak (als die er zijn) de aardappelen of groenten uit het recept schoon. Snij ze in stukken en leg ze bij het gebraad in de airfryer.  Verlaag de temperatuur naar 160 graden en gaar het gebraad nog 30 minuten. Draai het halfweg de bereidingstijd om.
  5. Zet de airfryer uit en doe de lade een stukje open. Laat het gebraad zo 10 minuten rusten in het toestel voor je het aansnijdt en opdient.

Temperatuur en baktijd aanpassen

De juiste temperatuur verschilt uiteraard van vlees tot vlees en per hoeveelheid. Om klassieke ovenrecepten om te rekenen, trek je in de regel zo’n 20 graden af van de oorspronkelijke temperatuur. Ook de bereidingstijd verminder je met een derde. Een stuk vlees dat 30 minuten op 200 graden in de oven moet, gaat 20 minuten op 180 graden in de airfryer. Maar net zoals bij een oven, kan dit variëren tussen verschillende types en merken.

Ook als je gebraad klaarmaakt in de airfryer is een vleesthermometer geen overbodige luxe. Daarmee meet je de kerntemperatuur. Die geeft aan of je vlees binnenin gaar is. Benadert je gebraad de juiste temperatuur, zet dan de airfryer uit en laat het gebraad even rusten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen