Meest recente artikelen

Bakken zonder boter? Dan moet je kokosolie in huis halen!

Kokosolie in gebak? Doen!

Bakken zonder boter? Dan moet je kokosolie in huis halen! Artikel

Groenten of vlees aanbakken in een schep kokosolie heb je misschien al gedaan, maar heb je er de boter in je gebak al eens door vervangen? Het lukt prima en 't is geschikt voor vegans!

Kokosolie, wat was dat ook alweer?

Kokosolie wordt geperst uit het vruchtvlees van de kokosnoot. De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken. Volgens sommigen is 't een pak gezonder dan boter en zelfs olijfolie, maar daar is nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over.

Bakken met kokosolie, écht?

Aangezien kokosolie plantaardig is, kan 't voor veganisten dienen als alternatief voor vetstof in de pan, maar wat minder ingeburgerd lijkt, is bakken mét kokosolie. Jep: veganisten die hun ideale botervervanger in desserts nog niet gevonden hebben, zouden weleens blij verrast kunnen worden door kokosolie! Gebruik wel de neutrale, geurloze variant; anders blijf je de kokosnoot proeven.

Hoe gebruik je het?

  • Gesmolten in cake- en taartbeslag
  • 80% kokosolie + 20% kokosmelk voor botercrème
  • Gestold en gekoeld voor luchtige of brosse resultaten (denk aan bladerdeeg en kruimeldeeg): gebruik hier wel 20% minder dan de hoeveelheid boter in het originele recept!

Aan de slag:

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen