Meest recente artikelen

Hoe bak je steak saignant of à point?

Stap voor stap: zo bak je de perfecte biefstuk!

  • Deel dit artikel:
Hoe bak je steak saignant of à point? How to's

Een lekker gebakken steak, wie is daar nu niet voor te vinden? Gecombineerd met frietjes, groenten en zelfgemaakte mayonaise heb je een heerlijk typisch Belgisch gerecht. Maar hoe doe je dat nu precies, de perfecte biefstuk bakken? Wij leggen het stap voor stap aan je uit!

Gaartijden voor steak

Voor je de pan bovenhaalt, is het handig om de gaartijden van een biefstuk te weten. Heb je ‘m het liefst bleu, saignant, à point of bien cuit? Hieronder vind je een handig lijstje, maar voor je dat bekijkt, moet je misschien ook weten hoe je de gaartijd van een steak controleert.

Daar bestaat een heel simpel trucje voor. Om te kijken hoe ver je biefstuk is, druk je er even op met je vinger. Voel dan aan de muis van je hand (het zachte plekje in je handpalm net naast je duim) om de zachtheid te vergelijken.

  • Bleu (rauw vanbinnen, steak heeft een nog erg donkere kleur): druk met je rechterwijsvinger op de muis van je linkerhand.
  • Saignant (halfrauw vanbinnen, steak is donkerrood en erg sappig): plaats je linkerwijsvinger op de punt van je linkerduim en test de muis weer. Die is nu iets steviger.
  • A point (half doorbakken, steak is roze): zet je linkermiddelvinger op je linkerduim.
  • Bien cuit (doorbakken, steak is nog nét roze in het midden): zet je linkerpink op je linkerduim.

Heb je toch liever richtlijnen qua baktijd? Hieronder vind je een opsomming; maar weet dat dit geen exacte wetenschap. Je slager kan het beste inschatten wat de ideale baktijd voor je specifieke steak is.

Voor een filet van ongeveer 3,5 cm dik:

  • Bleu: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde.
  • Saignant: ongeveer 3 minuten aan elke zijde.
  • A point: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.
  • Bien cuit: ongeveer 5 minuten aan elke zijde.

Voor een steak van zo’n 2 cm dik:

  • Bleu: ongeveer een minuut aan elke zijde.
  • Saignant: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde.
  • A point: ongeveer 2,5 minuten aan elke zijde.
  • Bien cuit: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.

Zo bak je een malse biefstuk

  1. Haal de steak zo’n 20 minuten op voorhand uit de koelkast en laat ‘m op kamertemperatuur komen.
  2. Kruid de steak met peper en zout voor een lekker korstje.
  3. Verhit boter in een grillpan of pan. Wij gebruikten de BK Easy Induction Grillpan uit de Libelle Lekkershop. Laat de boter goed heet worden.
  4. Leg de biefstuk in de pan en bak hem langs één kant (ongeveer 3 minuten lang) tot hij voor de helft mooi gekleurd is.
  5. Kruid opnieuw en draai de steak om. Doe dit niet met een vork, maar met een knijptang. Als je in het vlees prikt met een vork, kunnen de sappen ontsnappen en wordt je steak minder sappig.
  6. Laat de steak verder bakken tot de gaartijd van jouw keuze. Hou je wel aan de regel: bak je steak maar één keer aan elke kant.
  7. Haal de steak uit de pan en laat ‘m nog 5 minuutjes rusten in aluminiumfolie. Zo vermijd je dat de biefstuk nog vocht of bloed verliest.
  8. Je perfecte steak is klaar. Smakelijk!

In dit filmpje tonen we je nog eens stap voor stap hoe je de perfecte steak bakt:

Je koopt de pan die we gebruikten hier

BK Easy Induction Grillpan - 26 x 26 cm

Dit kiest de redactie uit de Lekker-shop 2

 

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Biefstuk-spiesjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Biefstuk met kalfsjus en rösti

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Biefstuk met gefrituurde ui

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Biefstuk met oesterzwammen

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Aziatische wraps met biefstuk en paksoi

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardappelstro met biefstuk

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Biefstuk met een sausje van groene kruiden

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Aardappelpannetje met gegrilde biefstuk

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen