Meest recente artikelen

Hoe bak je steak saignant of à point?

Altijd de perfecte cuisson

  • Deel dit artikel:
Hoe bak je steak saignant of à point? How to's

Een lekker gebakken steak, wie is daar nu niet voor te vinden? Gecombineerd met frietjes, groenten en zelfgemaakte mayonaise heb je een typisch Belgisch gerecht. Maar hoe krijg je nu de perfecte cuisson? Wij hebben er een 'handig' trucje voor!

Heb jij je biefstuk het liefst bleu, saignant, à point of bien cuit? Hieronder vind je een handig lijstje, maar voor je dat bekijkt, moet je misschien ook weten hoe je de gaartijd van een steak controleert.

Daar bestaat een heel simpel trucje voor. Om te kijken hoe ver je biefstuk is, druk je er even op met je vinger. Voel dan aan de muis van je hand (het zachte plekje in je handpalm net naast je duim) om de zachtheid te vergelijken.

  • Bleu (rauw vanbinnen, steak heeft een nog erg donkere kleur): druk met je rechterwijsvinger op de muis van je linkerhand.
  • Saignant (halfrauw vanbinnen, steak is donkerrood en erg sappig): plaats je linkerwijsvinger op de punt van je linkerduim en test de muis weer. Die is nu iets steviger.
  • A point (half doorbakken, steak is roze): zet je linkermiddelvinger op je linkerduim.
  • Bien cuit (doorbakken, steak is nog nét roze in het midden): zet je linkerpink op je linkerduim.

Liever gaartijden voor steak?

Vind je minuten duidelijker dan voelen aan je hand? De dikte van het stuk vlees heeft invloed op de baktijd. Je slager kan het beste inschatten wat de ideale baktijd voor je specifieke steak is. Hieronder vind je een opsomming; maar weet dus dat dit geen exacte wetenschap is.

Voor een filet van ongeveer 3,5 cm dik

  • Bleu: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde.
  • Saignant: ongeveer 3 minuten aan elke zijde.
  • A point: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.
  • Bien cuit: ongeveer 5 minuten aan elke zijde.

Voor een steak van zo’n 2 cm dik

  • Bleu: ongeveer een minuut aan elke zijde.
  • Saignant: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde.
  • A point: ongeveer 2,5 minuten aan elke zijde.
  • Bien cuit: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.

 

Probeer ook deze recepten

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Biefstuk-spiesjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Biefstuk met kalfsjus en rösti

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Biefstuk met gefrituurde ui

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Biefstuk met oesterzwammen

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Aziatische wraps met biefstuk en paksoi

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardappelstro met biefstuk

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Biefstuk met een sausje van groene kruiden

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Aardappelpannetje met gegrilde biefstuk

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen