Meest recente artikelen

Panna cotta stijft niet op, wat nu?

Geen zorgen!

Panna cotta stijft niet op, wat nu? Artikel

Heb je je gewaagd aan het heerlijke Italiaanse dessert, maar is het niet goed opgesteven? Geen nood, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je panna cotta te redden én om het in de toekomst te voorkomen.

Een lekkere panna cotta om je diner mee af te sluiten kan er altijd nog wel bij. Maar soms loopt het mis en krijg je een onaantrekkelijk, plat goedje op je bord. Waarom stijft je panna cotta niet op en hoe kan je het nog redden?

Waarom stijft mijn panna cotta niet op?

  • Het basisrecept bestaat uit room, melk, suiker, vanille en gelatine. Een veelvoorkomende reden waarom het niet opstijft, is dat er niet genoeg gelatine wordt gebruikt. Het is belangrijk om de juiste verhouding te gebruiken tussen room en gelatine om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Voordat je gelatine gebruikt, is het belangrijk om dit eerst in koud water te laten weken. Knijp de blaadjes vervolgens goed uit voordat je het gaat oplossen in het warme mengsel.
  • Het kan zijn dat je gelatine niet voldoende is opgelost in de room, waardoor het niet gaat opstijven. Zorg er dus voor dat het volledig is opgelost, voordat je het mengsel in de vormpjes giet.
  • Bevat je room voldoende vet? Volle room bevat minstens 35% vet, door dit hoger vetgehalte blijft de room mooi stijf na het indikken. Dit is essentieel voor de textuur van je panna cotta.
  • Het is belangrijk dat de panna cotta de tijd krijgt om op te stijven. Laat het daarom dus lang genoeg in de koelkast staan. Heb je haast? Plaats je dessert dan even in de diepvries om het proces te versnellen.

Zo kun je je panna cotta nog redden

  • Opnieuw koken: als je panna cotta niet stijf genoeg is geworden, kun je deze opnieuw koken. Voeg extra gelatine toe en kook het mengsel opnieuw tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Laat het in de vorm: normaal kun je je panna cotta in het midden van je bord uit de vorm laten glijden. Wanneer je dessert niet voldoende is opgesteven, is dat iets moeilijker. Lukt het niet? Serveer de panna cotta dan gewoon in de vormpjes. Zolang de smaak goed zit, kun je heerlijk smullen!
  • Werk imperfecties weg: wil je je dessert toch op een bord serveren? Dan is er nog wel een klein trucje dat je kunt proberen. Panna cotta wordt vaak geserveerd met een coulis. Maak hiervan gebruik om kleine imperfecties te maskeren.

Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen