Meest recente artikelen

Dit is de beste manier om kruiden te bewaren

Zo heb je er extra lang plezier van!

Dit is de beste manier om kruiden te bewaren Artikel

Lekkere, verse kruiden kunnen een heerlijke smaak geven aan je gerechten. Net daarom is het altijd handig om ze in huis te hebben, maar je kunt natuurlijk niet altijd naar de winkel lopen om kruidenplantjes te kopen. Gelukkig zijn er manieren om ze lang vers te houden - of om ze te bewaren voor later gebruik.

1. Verse kruiden

Om te beginnen kun je ze best indelen in twee categorieën: harde en zachte kruiden. Basilicum en peterselie bijvoorbeeld hebben zachte blaadjes en steeltjes, terwijl tijm en rozemarijn harder aanvoelen. Sorteer de twee soorten kruiden, want je bewaart ze best op een andere manier.

Zachte kruiden behandel je als een boeket bloemen: snij de steeltjes een centimeter korter en zet ze in een glas vers, fris water. Vervang het elke dag om je kruiden zo lang mogelijk vers te houden. Basilium kun je op kamertemperatuur bewaren in een kom met water, andere zachte kruiden kun je lichtjes afdekken met een vochtig keukenpapiertje of een plastic zakje en in de koelkast bewaren.

Hardere kruiden gaan het langst mee als je ze in een vochtige keukenhanddoek wikkelt, vooraleer je ze in een luchtdicht bewaardoosje stopt. Wat je ook doet: het is een slecht idee om je kruiden eerst te spoelen, want zo verliezen ze aan smaak en worden ze sneller slap.

Nog beter is natuurlijk om de kruiden als plantje in je keuken te houden, zodat je altijd verse kruiden in huis hebt. Hiervoor gebruik je best een kruidenpotje met bewateringssysteem. Of, voorzie in een hoekje van je tuin een echte kruidentuin.

2. Drogen

Je kunt je kruiden ook drogen om ze langer te bewaren. Zo heb je ze altijd in huis en kun je de lekkerste seizoenskruiden nog maanden nadien gebruiken.

Ondersteboven hangen

Harde kruiden die weinig vocht bevatten, zoals tijm, rozemarijn, salie en oregano, kun je best samenbinden aan de steeltjes en ze ondersteboven hangen op een warme, droge plek. Je kruiden zullen automatisch drogen.

Dat is een minder goed idee bij zachte kruiden zoals basilicum en munt, omdat de blaadjes sneller beschimmelen. Maar dit wil niet zeggen dat je ze niet kunt drogen. Zo doe je het:

  • Spoel je kruiden en droog ze zachtjes met een schone keukenhanddoek of keukenpapier. Zorg ervoor dat ze helemaal schoon en droog zijn en dat er geen vuiltjes of beestjes meer te bespeuren zijn. Haal er ook de bruine of beschadigde blaadjes tussenuit.
  • Bind ze vast aan de steeltjes en hang ze in een donkere, droge ruimte.
  • Zorg ervoor dat ze niet te veel op elkaar hangen, want elk blaadje heeft de ruimte nodig om te drogen.
  • Of pluk de blaadjes van de steeltjes en leg ze open op een rooster waarop je een vel keukenpapier hebt gelegd. Zorg ervoor dat de blaadjes elkaar niet overlappen. Laat de blaadjes op deze manier op een warme plek – bijvoorbeeld op de vensterbank of bovenop de verwarmingsketel – drogen. Bewaar ze daarna in potjes.

Microgolfoven

Heb je weinig tijd? Dan kun je ook proberen om je kruiden te drogen in de microgolfoven. Haal de blaadjes van de steeltjes en leg ze op een keukenpapiertje in de microgolf. Leg er nog een keukenpapiertje over en laat de microgolfoven een minuutje draaien op de hoogste stand. Zijn ze nog niet helemaal droog? Zet 'm dan nog 30 seconden aan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Ook interessant

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen