Meest recente artikelen

7 dingen die je moet weten over roux en bechamelsaus

Heerlijke basis van allerlei sauzen

7 dingen die je moet weten over roux en bechamelsaus Artikel

Roux is de basis van heel wat smakelijke sauzen; reden genoeg om 'm te perfectioneren. Wij zetten zeven nuttige weetjes op een rij, waardoor jij je sauzen naar een nóg hoger niveau kunt tillen.

Er zijn drie soorten roux: blanke (de lichtste soort; wordt vooral gebruikt voor witte sauzen zoals bechamel), blonde (iets donkerder; gebruik je in veloutésauzen zoals voor vol-au-vent) en bruine roux (wordt in de Europese keuken iets minder vaak gebruikt, maar wel bijvoorbeeld om vleessauzen te binden).

  1. Hoe donkerder de roux, hoe minder bindingskracht hij heeft. Je zal er dus meer van aan je saus moeten toevoegen om dezelfde binding te krijgen.
  2. Je weet dat de bloemsmaak uit je roux is verdwenen als de heerlijke geur van koekjes je keuken vult. Reken op ongeveer een minuut roeren per eetlepel bloem die je hebt toegevoegd.
  3. Een roux maak je best in een pan met zware bodem om de kans op aanbranden te minimaliseren. Kies er liefst ook eentje die bovenaan breder is dan onderaan. Zo kun je het mengsel goed roeren met je garde en blijft er niks plakken in de rand van je pan.
  4. Voeg je bloem pas toe als je boter volledig gesmolten is.
  5. Als je een bechamelsaus maakt, voeg dan, al roerend, beetje bij beetje koude melk aan je hete roux toe om klonters te vermijden.
  6. Denk niet te snel dat je bechamelsaus te dun is. De definitieve dikte begint zich pas te vormen als je saus begint te sudderen.

Zo maak je blanke roux

Blanke of witte roux kan voor bijna alle sauzen gebruikt worden. Laat boter smelten in een pan, roer er bloem door (de juiste hoeveelheden zijn afhankelijk van de bindkracht die nodig is voor je gerecht en staat steeds in het recept vermeld) en laat goed heet worden. Roer 2 à 3 minuten met een garde, tot de roux 'gaar' is en naar koekjes ruikt.

Zo maak je blonde roux

Blonde roux wordt gebruikt voor het binden van veloutés en voor sauzen met een neutrale kleur – de saus voor vol-au-vent, bijvoorbeeld. Je maakt 'm op dezelfde manier als de blanke variant, maar roert ongeveer 4 minuten op halfhoog vuur tot hij licht hazelnootkleurig is.

Zo maak je bruine roux

Bruine roux wordt gebruikt om bruine sauzen te binden. Je begint met verwarmde geklaarde boter, voegt dan de bloem toe en laat de roux 8 minuten garen tot hij kastanjebruin van kleur is.

Probeer alvast deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen