Meest recente artikelen

Hoe maak je slappe kruiden weer fris?

Langer genieten van dat lekkers

Hoe maak je slappe kruiden weer fris? Artikel

Je kent dat wel: je plukt wat vers basilicum, gebruikt het voor je pasta, zet de rest in een glas water en de dag erna hangen alle blaadjes slap. Wat nu?

Of je geplukt basilicum nu in een glas water zet of niet: verwelken zullen ze, die delicate blaadjes. En da’s jammer, toch? Gelukkig bestaat er een eenvoudig trucje om je kruiden erdoor te helpen: leg ze in een kom met koud water, en de blaadjes komen terug tot leven. Tenminste, als de blaadjes nog niet donker verkleurd zijn, want dan is er helaas geen redden meer aan.

Of doe zoals Jeroen Meus en z’n collega-chefs: rol je verse kruiden in een vel vochtig keukenpapier en leg ze zo in de koelkast. Je kunt ze op deze manier ongeveer een week bewaren.

Het trucje met water werkt ook voor andere kruiden met fragiele blaadjes zoals munt of koriander, en voor jonge blaadjes sla. Kruiden met houtigere steeltjes zoals rozemarijn of tijm houden wél goed in een glas met de steeltjes in een bodempje water.

Blijft het basilicum slap?

Dan kun je nog één ding doen: er een lekkere pesto van maken. Wist je trouwens dat je daarvoor beter een vijzel gebruikt dan een keukenmachine? Door de blaadjes te kneuzen in plaats van te snijden, komt de smaak beter tot z’n recht. Maar we geven het toe: als het snel moet gaan, maken wij ‘m ook in de keukenmachine.

Andere redmiddelen

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen