Meest recente artikelen

Waarom je een thermometer nodig hebt bij het barbecueën

Nooit meer je vlees doormidden snijden om te weten of het gaar is!

Waarom je een thermometer nodig hebt bij het barbecueën Artikel

Hoe weet je of het vlees gaar is of beter nog even op de barbecue blijft liggen? Een thermometer is de enige manier om het zeker te weten. Zo hoef je nooit meer je vlees doormidden te snijden om het nadien toch nog even op de grill te leggen.

Bij de meeste recepten voor barbecue staan gaartijden aangegeven, maar omdat de temperatuur van de kolen niet altijd constant is, en het ene stuk vlees of vis ook dikker of dunner kan zijn dan het andere, zijn die gaartijden altijd richttijden en geen exacte bereidingstijden. Met een beetje kookervaring kun je vaak al zien of je ingrediënten gaar zijn (tenzij ze in een papillot zitten, natuurlijk), maar voor wie helemaal zeker wil zijn, is een keukenthermometer een goede oplossing.

Hoe gebruik je een keukenthermometer?

Zorg ervoor dat je de pin van de thermometer in het midden van het vlees en niet bij een bot of een stuk vet steekt. Zo krijg je het meest nauwkeurige resultaat. Lees vervolgens de kerntemperatuur af en vergelijk deze met onderstaande tabel.

De temperatuur kan het best gemeten worden bij een neutrale omgevingstemperatuur. Daarom is een draadloze thermometer of een exemplaar met een lang snoer handig. Zo kun je de temperatuur aflezen zonder dat de hitte van de barbecue het resultaat beïnvloedt.

De juiste temperatuur

  • rundvlees/varkenvlees saignant: 52 °C
  • rundvlees/varkenvlees à point: 63 °C
  • Lamsvlees roze: 58 – 62 °C
  • Lamsvlees doorbakken: 63+ °C
  • Kip en ander gevogelte: 70 – 72 °C
  • Vis: 60 °C

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen