Meest recente artikelen

Wist je dat je ook déze dingen kunt invriezen?

Verbazend veel!

Wist je dat je ook déze dingen kunt invriezen? Artikel

Eten weggooien, dat doen we écht niet graag. De restjes bewaren om er achteraf een lekker potje van te maken, dát natuurlijk wel. Wij vertellen je welke voedingsmiddelen je allemaal kunt invriezen, en dat zijn er verbazend veel!

1. Veel meer groenten dan je denkt

Verse groenten kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best wel eerst blancheren, zodat de vitaminen, kleur en structuur bewaard blijven. In onderstaand artikel lees je meer over hoe je dat doet. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.

 

2. Ovenschotels, stoofpotjes, quiches en andere bereide gerechten

Een homemade maaltijd die je enkel nog uit de diepvries moet halen en moet opwarmen, da’s een droom op drukke dagen, toch? Goed nieuws: zowel ovenschotels (die scoren bij het hele gezin), stoofpotjes (hartverwarmend in de winter) als quiches (lekker als lunch) overleven perfect in de diepvries.
Of blijft er na de maaltijd nog een restje over? Vries het in, liefst in een eenpersoonsportie. Zo haal je na een drukke dag toch nog iets gezonds uit de diepvriezer in plaats van snel langs de frituur te rijden. Of organiseer één keer per maand een restjesdag en laat je huisgenoten allemaal een restjesmaaltijd naar keuze uit de diepvriezer kiezen. Geen werk, en geen gezeur aan tafel.

Bereide gerechten blijven in de diepvriezer 3 maanden goed.

3. Brood

Als drukke ochtenden meer regel dan uitzondering zijn in jouw gezin, is dit zeker iets voor jou: brood invriezen is vast en zeker mogelijk, zowel een brood van de bakker als eentje dat je zelf maakt. Zelfs die enkele overgebleven sneetjes kun je invriezen in een grote zak, en wanneer die vol zit maak je er broodpudding mee.

4. Kaas, melk, boter en eieren

Misschien wel de verrassendste dingen die je in de diepvriezer kunt bewaren: kaas, melk, boter en zelfs eitjes! Enkele zaken waarop je moet letten:

Melk en room

Vries je de melk in mét de fles of het brik? Gebruik er dan eerst al wat van. Bevroren melk zet namelijk uit, en een ontplofte fles melk kun je écht wel missen als kiespijn. Melk die uit de diepvriezer komt, kan schiften bij het ontdooien. Dit kun je oplossen door ze even krachtig te schudden. Toptip: vries melk in in een ijsblokjesvorm en gebruik de blokjes in je ijskoffie. Zalig! Room die ingevroren is geweest, kun je niet meer opkloppen, maar wel nog gebruiken in soep of saus. Melk en room zijn 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvriezer. Na het ontdooien moet je ze binnen de 5 dagen gebruiken.

Boter

Boter kun je prima invriezen in de originele verpakking, maar als je er zeker van wil zijn dat ze geen sterke geuren van andere voedingsmiddelen in je diepvriezer overneemt, kun je het botervlootje nog eens extra verpakken in een diepvrieszakje of -doosje. Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.

Eieren

Volledige eieren of gekookte exemplaren bewaar je beter niet in de diepvriezer. Gekookte eieren zullen rubberachtig worden, rauwe ongepelde eieren zullen barsten.Wat wél lukt, is de eieren eerst eventjes klutsen en ze daarna invriezen in een doosje. Schrijf wel zeker op je diepvriesdoos hoevéél eitjes het precies zijn. Een eidooier of wat eiwit over? In de vriezer ermee! Die eidooier kan nog perfect in de aardappelpuree en van die eiwitten maak je zalige meringues. Eidooiers kun je best wel eerst even loskloppen met een snuifje zout. Hele eieren en eidooiers kun je in de diepvriezer 3 maanden bewaren, rauwe eiwitten 6 maanden. Gebruik ze alleen in bereidingen waarin het ei wordt verhit.

Kaas

Ja, ook harde kazen kun je invriezen! Veel sneetjes kaas over na een brunch? Stapel ze op met een velletje bakpapier ertussen, en stop ze in een diepvrieszakje. Of leg ze met een sneetje ham tussen twee sneetjes brood en haal af en toe een croque monsieur uit de diepvriezer. Je hoeft ‘m alleen maar (bevroren) tussen het warme croquetoestel te leggen. Een blok kaas kun je raspen, in een diepvrieszakje doen en zo invriezen. Handig om altijd in huis te hebben! Klop het zakje bevroren geraspte kaas even los op je aanrecht, en strooi de bevroren kaas over je ovenschotel of in je saus. Kaas is 3 maanden houdbaar in de diepvriezer.

5. Fruit

Heb je massa’s rode besjes, frambozen, kersen of vijgen uit de tuin? Da’s fruit dat best duur is als je het moet kopen. Stop die overvloed in de diepvriezer en je hebt ook over een paar maanden nog fruit om confituur van te maken. Fruit hoef je niet te blancheren: goed spoelen en droogdeppen is voldoende. Druiven kun je los op een snijplank of bakplaat leggen en zo invriezen. Eens ze bevroren zijn, doe je ze samen in een diepvrieszakje (zo plakken ze niet aan elkaar). De bevroren druiven zijn lekkere ijsblokjes in je zomerdrankjes. Een restje overrijpe banaan, een halve meloen die dringend op moet of wat kiwi’s die je niet meer gaat opeten? Schil het fruit, snij het in stukjes en stop het in een zakje in de diepvriezer. Ideaal om ‘s ochtends met wat sap of yoghurt tot een heerlijke frisse smoothie te mixen. Fruit kun je 8 à 12 maanden in de diepvriezer bewaren.

6. Pannenkoeken, wafels, wentelteefjes en biscuit

Geen probleem als je nog wat pannenkoeken, wafels of verloren brood over hebt: maak maar snel een plekje vrij in de diepvriezer!

Zijn je pannenkoeken al gebakken? Laat ze dan eerst goed afkoelen en verpak ze luchtdicht. Daarna kunnen ze zó ingevroren worden. Ook pannenkoekenbeslag kun je in de diepvriezer bewaren; zorg wel voor een degelijk afsluitbaar diepvriesdoosje. Ook wafeltjes kun je makkelijk invriezen. Zorg ervoor dat ze volledig doorbakken zijn (dat weet je als er geen stoom meer uit je wafelijzer ontsnapt) en verpak ze daarna in diepvrieszakjes. Ontdooien doe je heel snel en eenvoudig in de broodrooster. Ideaal als vieruurtje! Wentelteefjes bewaar je in de diepvries met telkens een stukje bakpapier ertussen. Daarna stop je ze gewoon in een diepvries-proof bewaardoosje. Opwarmen kan ook hier met de broodrooster.

Net iets te veel biscuitbeslag gemaakt? Bak het af zoals je altijd doet, laat de biscuit volledig afkoelen op een rooster en verpak ‘m eerst in een laag vershoudfolie en vervolgens in aluminiumfolie. Laat de bevroren biscuit langzaam ontdooien en werk ‘m af met boterroom of slagroom naar keuze en jouw favoriete garnituren.

Net als andere bereide gerechten kun je gebak 3 maanden in de diepvriezer bewaren.

7. Deeg

Koekjes vinden wij het allerlekkerst als ze net uit de oven komen. Bewaar daarom altijd wat koekjesdeeg in de diepvriezer. Maak er een rol van, wikkel die in vershoudfolie en stop ‘m vervolgens in een diepvrieszakje. Laat het deeg lichtjes ontdooien in de koelkast, snij met een scherp mes plakjes deeg en leg die op de bakplaat met bakpapier. Bakken maar! Ook pizzadeeg laat zich prima invriezen, in porties of al uitgerold tot een bodem. Handig om in huis te hebben voor een spontane pizza FridayRauw deeg is 3 maanden houdbaar in de diepvriezer.

8. Soep

Soep is ideaal om altijd in huis te hebben! Vries soep of zelfgemaakte bouillon liefst in eenpersoonsporties in: dat stapelt makkelijker in de diepvriezer, en bovendien warm je zo altijd net zoveel soep op als je nodig hebt zonder restjes over te houden. Je kunt zelfs iedereen z’n favoriete soep laten kiezen voor ‘s avonds. Haal de soepjes ‘s morgens uit de diepvriezer en laat ze de hele dag zachtjes ontdooien in de koelkast. ‘s Avonds hoef je alleen nog maar je portie in een kommetje te doen en in de microgolfoven op te warmen.

Heb je een soepmaker in huis? Daarmee kun je makkelijk restjes groenten omtoveren in lekkere soep. Leg een ziplockzakje in de diepvriezer waar je dagelijks de restjes groenten in doet (het groen van de prei, peterseliesteeltjes, een tomaat die wat rimpelig wordt, een halve ui, een gekookte aardappel die overbleef…) Wanneer er genoeg groenten in het zakje zitten, maak je er verrassingssoep van. Let op: in de meeste soepmakers mag je geen bevroren groenten gebruiken. Doe daarom de bevroren groenten erin, overgiet met heet water tot het bovenste streepje en laat de groenten een kwartiertje ontdooien vooraleer je op start drukt.

Ook de schillen en uiteinden van asperges of de koppen en pantsers van zelfgepelde garnalen kun je in de diepvriezer bewaren om er later soep van te maken. Goed om te weten: van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 g garnalen en 670 g koppen en pantsers over.

9. Smaakmakers

Gember en pepertjes kun je gewoon zo invriezen, in een diepvrieszakje. Wanneer je er wat van nodig hebt, rasp je ze in bevroren toestand boven de kookpot. Klaar! Een bol knoflook wordt snel droog in de keuken. Pel daarom in eens alle teentjes en bewaar ze in een glazen potje met deksel (zo krijg je geen geuroverdracht) in de diepvriezer. Je kunt de bevroren teentjes zo snipperen of raspen wanneer je ze nodig hebt.

Een restje gehakte tuinkruiden kun je in de diepvriezer bewaren door ze in een ijsblokjesvorm te doen en af te vullen met olijfolie. Smelt later dan zo’n kruidenblokje in de pan en bak er je kip, vis, … in. Ruikt heerlijk! En gooi ook je restjes pesto of currypasta niet meer weg, maar vries ze in in een ijsblokjesvorm. De blokjes zijn makkelijk te doseren.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen