Meest recente artikelen

Restjes invriezen: wat mag? En hoe doe je dat het best?

Met tips én recepten

Restjes invriezen: wat mag? En hoe doe je dat het best? Artikel

Een restje uit de diepvries komt als geroepen wanneer je geen tijd hebt om te koken of boodschappen te doen. Bovendien ga je zo geld- en voedselverspilling tegen. Maar hoe doe je dat nu het best, restjes invriezen? En mag alles zomaar in de diepvries? Enkele tips.

De diepvries is een fantastische aanvulling op de voorraadkast. Je kan voedingswaren heel wat langer bewaren. De lage temperatuur remt de groei van bacteriën af die ervoor zorgen dat voedsel bederft. Dat is zeker handig als er wat van de maaltijd overblijft. Maar hoe pak je dat het best aan, restjes invriezen?

Restjes invriezen: hoe doe je dat?

Om bacteriën te snel af te zijn, laat je de restjes best zo snel mogelijk afkoelen. Vries geen warme gerechten in. Deze verhogen de temperatuur van je diepvries. Daardoor kunnen andere voedingswaren ontdooien. Je moet wel zo snel mogelijk de restjes invriezen. Wacht dus niet te lang.

Stop de restjes in bewaardozen en laat plaats bovenin. Bevroren voedsel neemt immers toe in volume. Schrijf de datum, én wat erin zit, op de doos. Label het bakje bovenaan en aan de zijkant. Zo kun je steeds makkelijk de inhoud checken. Je kunt ook afsluitbare zakken gebruiken. Zet de lege zak in een kom om hem makkelijker te vullen. Knijp de overtollige lucht eruit en sluit af. Je kunt de zakken plat invriezen. Zo kun je ze stapelen en ruimte besparen.

Nog enkele tips

  • Broodjes, plakjes cake, pannenkoeken en tortilla's kan je van elkaar scheiden met plasticfolie. Zo kun je ze makkelijk afzonderlijk ontdooien.
  • Puree en bouillon giet je in ijsblokvormpjes. Dan kun je ze in kleine porties ontdooien in plaats van ineens een hele bak.
  • Gehakt ontdooit gelijkmatiger als je het plat invriest. Doe het in een afsluitbare plastic zak en druk aan.

Hoe lang kun je restjes invriezen?

Dat hangt af van de ingrediënten. Plantaardig voedsel, zoals stoofpotjes en curry's, blijft het langst goed. Je kan het tot een halfjaar invriezen. Ovenschotels met kip, rund en lam kun je 2 tot 6 maanden invriezen. Ovenschotels met varkensvlees houden slechts een maand. Pasta's blijven drie maanden lekker, soep vier maanden. Restjes bereid vlees vries je best maximaal twee maanden in. Klaargemaakte kip blijft 4 maanden oké.

Welke restjes invriezen en welke niet?

Invriezen is een van de veiligste manieren om voedsel te bewaren. Sommige restjes hebben er echter geen baat bij. Ze verliezen hun smaak en textuur. Wat je beter niet invriest? Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room. Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in. Groenten zoals komkommer, selder of sla bevatten veel vocht. Dat zet uit bij het invriezen en beschadigt de structuur van de cellen. Daardoor worden deze groenten papperig. Saus op basis van eieren ontbindt bij het ontdooien. Rauwe eiwitten kan je wel invriezen.

Restjes die je prima kunt invriezen zijn pasta's, soepen en stoofpotjes. Ook van ovenschotels, quiches of lasagnes kan je restjes invriezen. De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen. Ontdooid voedsel mag je niet opnieuw invriezen als het langer dan 1 à 2 uur aan kamertemperatuur werd blootgesteld.

12 diepvriesvriendelijke recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen