Meest recente artikelen

Bloem bewaren: waar let je zeker op?

Dé tips en trucjes

Bloem bewaren: waar let je zeker op? Artikel

Soms staat de zak al jaren in je voorraadkast maar wist je dat ook bloem beperkt houdbaar is? Hoe lang hangt bovendien af van de manier waarop we bloem bewaren en het type. Waar let je zekerl op? We zochten het uit.

Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Volkorenmeel bevat dan weer de hele tarwekorrel en is daarom vetter dan witte bloem. Daardoor is de bloem minder lang houdbaar en bederft ze makkelijker.

Wil je bloemheel lang bewaren – als je gaat hamsteren voor een pandemie, bijvoorbeeld – dan sla je beter graan in. Graan kan je langer dan tien jaar bewaren. Niet iedereen heeft een graanmolen staan maar in geval van nood brengt een koffiemolen soelaas. Maar om het makkelijk te maken, houden we het hier toch maar bij de kant-en-klare versie.

Bloem bewaren: waar let je op?

Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving. Bij een temperatuur boven de 20 graden gaan ze bovendien eitjes leggen. Als je iets niet wil, is het dat. Meelmotten (en hun giftige uitwerpselen) laten zich immers niet tegenhouden door een papieren zak. Ze verspreiden zich al snel over je hele voorraad. Onder de 13° Celsius houden de beestjes zich gelukkig meestal wel kalm.

Bewaar je verschillende soorten meel daarom niet allemaal in dezelfde kast. Je spreidt de kans op onheil door verschillende opslagplaatsen te voorzien. Het volstaat ook om je zak bloem in een afsluitbare doos te stoppen. Of doe de verse bloem uit een grotere verpakking in kleinere afsluitbare dozen met de houdbaarheidsdatum erop. Mocht er toch een uitbraak komen, dan blijft die beperkt tot een kleine hoeveelheid bloem. Let wel op met nieuwe plastic dozen. Die geven in het begin soms nog een chemisch geurtjes af, dat in de bloem kan achterblijven.

Vul de dozen nooit aan met nieuwe bloem. Zo kan een restje oude bloem immers de nieuwe besmetten met beestjes. Meng dus nooit oud met nieuw meel. Twijfel je aan de kwaliteit van de bloem, ruik er dan even aan. Muf geurtje? Dan is het tijd voor de composthoop.

Hoe kouder, hoe beter

Niet alleen verse voeding houdt van een lage temperatuur. Ook meel en bloem kun je koel veel langer bewaren. Op kamertemperatuur blijft bloem niet veel langer dan twee maanden goed. Gaat de thermometer onder de tien graden, dan stijgt de houdbaarheid naar een jaar. Stop meel of bloem die je niet onmiddellijk nodig hebt dan ook gerust in de koelkast of diepvriezer. De koude doodt meteen ook de meelmotten. Haal de bloem er zeker op tijd uit als je wil gaan bakken, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Je kunt namelijk niet bakken met koude bloem, koud deeg rijst niet.

Pas wel op met vocht en geurtjes in de diepvries of koelkast. Meel neemt deze namelijk makkelijk op. Zorg daarom voor een hermetisch gesloten verpakking. Vacuüm verpakken is nog beter, als je er het materiaal voor hebt. Toch een raar geurtje? Zet de verpakking een tijdje op een neutrale plaats. Het kost wat geduld door de gesloten verpakking maar de geur zal verdwijnen. Je kunt het meel ook in een kom doen en erin roeren om het sneller te ontgeuren.

Nog één tip: zet je grote papieren zakken bloem nooit op de grond. De vloer is koud tegenover de rest van de ruimte. Door temperatuurschommelingen ontstaat er condens in de zak, nefast voor je meel. Zet de zak liever op een houten krat of een ander verhoogje, weg van de vloer.

Hoe lang kan je bloem bewaren?

Naast het correct bewaren, hangt de houdbaarheid ook af van de soort bloem of meel.

  • Geraffineerde bloem is 1 à 2 jaar houdbaar op een koele en droge plaats. Dit geldt voor huishoudbloem, zelfrijzend bakmeel, broodmeel of patisseriebloem.
  • Volkoren meel kan je best in de koelkast of diepvries stoppen als je er niet meteen mee aan de slag gaat. Zo blijft het minstens enkele maanden goed. Doe dit met tarwemeel, spelt, quinoa, gerst, boekweit, havermeel, rogge en co.
  • Dan zijn er nog tal van alternatieve meelsoorten. Denk aan amandel- of hazelnootmeel, kokosmeel, tarwekiemen, rijstzemelen en lijnzaadmeel. Deze bewaar je een jaar in de diepvriezer of een halfjaar in de koelkast.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen