Meest recente artikelen

11 manieren om tomaten te combineren

seizoenstopper

11 manieren om tomaten te combineren Artikel

Of je tomaten nu verwerkt in een salade, stoofpot, saus of ovenschotel, ze passen bij talloze ingrediënten. In dit overzicht ontdek je 11 heerlijke smaakduo’s met tomaat die zorgen voor verrassende én onweerstaanbare gerechten.

1 Met Italiaanse kaas zoals mozzarella of burrata

Iedereen kent een salade caprese: plakjes tomaat, buffelmozzarella, vers basilicum en een snuifje zout. Simpel, maar onweerstaanbaar!

2 Met aubergine

Van ratatouille tot melanzane: tomaat en aubergine zijn elkaars beste vrienden. Ze vormen samen de basis voor stoofpotjes, sauzen en ovenklassiekers. Nog iemand zin in pasta alla norma?
PS. Vergeet de knoflook niet!

3 Met garnaaltjes

Vul stevige vleestomaten met garnaaltjes, mayonaise en wat peterselie. Een zomerse klassieker!

4 Met gember

Tomaat en gember zijn een topduo. Denk aan pittige tomatencurry’s of een huisgemaakte tomatenchutney. Zo’n chutney is heerlijk bij een stukje kaas of op een broodje.

5 Met brood

Sappige tomaten doen het goed met een stevig stuk brood. Denk aan Italiaanse panzanella of Libanese fattoush, gemaakt van stukjes oud brood met tomaat, komkommer, ui en vinaigrette. Laat even rusten zodat de smaken intrekken. Of ga Spaans met pan con tomate: geroosterd brood met knoflook, rijpe tomaat en lekkere olijfolie.

6 Met feta

Tomaten hebben het vermogen om heerlijk sauzig te worden als je ze stooft of roostert. Leg een blok feta bij je tomaten op de bakplaat en 15 minuten later haal je de perfecte pastasaus uit de oven. Makkelijker wordt het niet.

7 Met bonen

Witte bonen, kidneybonen… bonen voelen zich perfect thuis bij tomaat. Denk aan chili con carne, gebakken bonen met tomaat of een zomerse bonensalade met tomaat en kruidenolie.

8 Met knoflook en rozemarijn

Halveer zoete kerstomaten, besprenkel ze met olijfolie en doe er knoflook, rozemarijn en een snuifje suiker bij. Rooster ze tot ze zoet en gekaramelliseerd zijn. Heerlijk bij pasta, couscous of op een sneetje brood met ricotta. Zoet en kruidig… mmm!

9 Met gehakt

Gevulde tomaten uit de oven (of airfryer) blijven een favoriet. Vul ze heel voorzichtig, want op plekken waar de tomaten gekwetst zijn, springen ze open tijdens het bakken. Zin in zuiders? Probeer eens Griekse gemista met rijst, lamsgehakt, munt en pijnboompitten.

10 Met avocado

Tomatenblokjes in guacamole, in je chilisaus of als een frisse salsa voor bij taco’s? De volle, smeuïge textuur van avocado is de ideale tegenhanger voor sappige, friszoete tomaat.

11 Met balsamico

Een scheutje balsamico verdiept de zoetzure smaak van tomaten. Perfect in een tomatensaus, maar ook in een salade met watermeloen en feta werkt een balsamicodressing als smaakbom.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen