Meest recente artikelen

De soepmaker: een aanwinst voor je keuken?

De voor- en nadelen op een rij

De soepmaker: een aanwinst voor je keuken? Artikel

Speel je al een tijdje met het idee om een soepmaker in huis te halen, maar twijfel je nog? Wij vertellen wat je ermee kunt doen en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een soepmaker eigenlijk?

Heel simpel gezegd is een soepmaker een blender met een verhittingsfunctie: op die manier kan het toestel dus tegelijk voedsel blenden én warm maken of houden. De soepmaker doet zo goed als al het werk voor jou: je doet er al je ingrediënten in, voegt koud water toe en laat ‘m z’n ding doen. Jij kunt je ondertussen met andere dingen bezighouden. Na een bepaald aantal minuten (afhankelijk van de hoeveelheid soep) is je soep gemixt (of niet, als je dat niet wilt) en klaar om op te dienen.

Wat maak je ermee?

Natuurlijk kun je met een soepmaker alle soorten soepen maken (zowel met stukjes groenten als gepureerd), maar daar stopt het niet. Je kunt er, afhankelijk van het type toestel, ook andere dingen mee klaarmaken:

Er is meestal ook een functie waarbij de inhoud niet verwarmd wordt, waardoor je een soepmaker ook als gewone blender kunt gebruiken. Handig voor een gezonde smoothie of een frisse milkshake!

Wat zijn de voordelen?

  • De soepmaker neemt je (bijna) al het werk uit handen: je moet hoogstens je groenten iets kleiner snijden, maar meer werk heb je niet.
  • Je kunt kiezen uit verschillende programma’s: gewoon even op de juiste knop duwen om het juiste programma in te stellen (bv. gladde soep, soep met stukjes of smoothie),  en de soepmaker is ‘vertrokken’.
  • Je hebt een pak minder afwas, aangezien alles in de blender zelf gebeurt.
  • De drempel om elke dag een gezonde kop soep te maken, wordt een pak lager.
  • Veel gebruikers melden dat ze hun soep nooit zo glad zouden krijgen met een gewone staafmixer.

Wat zijn de nadelen?

  • De meeste soepmakers hebben een beperkte inhoud. Als je soep moet bereiden voor veel gasten, is een grote pot op het vuur handiger.
  • Zo’n soepmaker neemt natuurlijk ook plaats in op je aanrecht of in je kast: de hoogte schommelt tussen 20 en 40 cm, de breedte loopt al gauw op tot 20 à 25 cm.
  • De meeste soepmakers hebben een ondoorzichtige ‘kan’: je ziet de ingrediënten dus niet.
  • Het gaat dan wel snel, maar je soep uit de soepmaker zal geen heel diepe smaak hebben zoals die van een soep waarvoor je de groentjes hebt aangestoofd en die een tijdje op het vuur heeft staan pruttelen.

Wat kost zo’n soepmaker?

Een eenvoudige soepmaker koop je al voor zo’n 40 euro. Afhankelijk van de functies op het toestel, kan dat ook meer zijn.

Ons verdict

Ben jij iemand die elke dag z’n soepje nodig heeft, of die een gezondere levensstijl wil uitproberen zonder er heel veel moeite voor te moeten doen, dan is een soepmaker ongetwijfeld een goed idee. Kook je echter voor een groot gezin of heb je graag de controle over wat je kookt, dan hou je ‘t maar beter bij een goeie oude kookpot.

Inspiratiesoepjes

Of je nu besloten hebt om een soepmaker te kopen of niet: een beetje inspiratie komt altijd van pas. Hieronder vind je enkele van onze favoriete soepen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen