Van veld naar bord: Jolien smult van courgette
seizoenstopper
Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuuringrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: courgette.
"Van juli tot september groeien courgettes razendsnel. Als je een paar dagen niet in de tuin komt, vind je plots een mega-exemplaar. ik herinner me zo'n joekel die we 'Georgette, de reuzencourgette' doopten. We maakten er een fluweelzachte soep van. Van de jonge courgettes met meer 'bite' draaiden we graag spaghettislierten. Ik denk dat courgette één van de meest veelzijdige groenten ooit is."
Van het veld naar je bord
- Wanneer is courgette in het seizoen?
Courgettes zijn echte zomergroenten. Eeen zaadje dat je in het voorjaar plant, groeit in enkele maanden uit tot een plant met brede bladeren en gele bloemen. Uit die bloemen groeien tijdens de zomermaanden in sneltempo vruchten: het proces van bloem tot oogstbare courgette duurt maar enkele dagen! - Courgette oogsten, zo doe je dat
Pluk ze jong, wanneer ze zo'n 15 cm lang zijn. Dan zijn ze op hun best: knapperig, smaakvol en niet waterig. Laat je ze hangen, dan kunnen ze binnen de week uitgroeien tot kilo-exemplaren. Extra handig: hoe vaker je oogst, hoe meer nieuwe bloemen en vruchten de plant aanmaakt. - Courgette kopen: waar let je op?
Kies courgettes die stevig aanvoelen, zonder zachte plekjes. Middelgrote exemplaren hebben de beste textuur en smaak. - Courgette bewaren: koelkast of niet?
Bewaar ze liefst buiten de koelkast, op een koele, droge plek (rond 10°C). In de koelkast kunnen ze bitter worden. Goed bewaard blijven ze makkelijk een week vers. - Hoe kan je courgettes bereiden?
Courgette is superveelzijdig. Door ze anders te snijden, geef je ze een heel andere bestemming:
– in dunne linten of slierten als 'courgetti', lekker rauw of kort aangebakken op hoog vuur
– in plakken voor lasagne of opgerold tot cannelloni
– in blokjes voor ratatouille of curry
– in staafjes voor de wok
– gevuld uit de oven
– in hasselbackstijl met kaas ertussen
– geraspt voor fritters, veggieburgers of zelfs muffins
Ontdek 18 toprecepten met courgette
De meest gestelde courgettevragen
Courgette invriezen: kan dat?
Ja! Snij courgettes in blokjes of rasp ze en vries ze in. De textuur verandert wel wat, maar in soep, saus of stoofpotjes zijn ze nog perfect bruikbaar.
Moet je courgette schillen?
Courgettes hoef je niet te schillen: de schil is eetbaar en zit vol vezels en vitaminen. Spoel ze wel goed voor gebruik.
Wat doe je met hele grote courgettes?
Kleine courgettes hebben meer ‘bite’ en smaak. Grote exemplaren zijn perfect voor soep of sauzen omdat hun vruchtvlees een romig en fluweelzacht effect geeft. Als je grote courgettes raspt, zijn ze ook perfect als gezond bindmiddel in bijvoorbeeld muffinbeslag.
Tip! Courgettes zijn ook heerlijk in tomatensoep, maar verwijder dan wel de schil. Anders krijg je bruine soep!
Waarom smaakt courgette soms bitter?
Soms bevat courgette natuurlijke stoffen (cucurbitacines) die bij kou of droogte sterker aanwezig zijn. Dat kan voor een bittere smaak zorgen.
Waarom staat er in recepten soms dat je courgettes moet zouten?
Door de plakjes courgette eerst te zouten en 5 minuten te laten rusten, trek je overtollig vocht eruit. Dep ze daarna droog en bestrijk ze met olie voor een intensere smaak én betere textuur bij het grillen of bakken.
En wat met de bloemen?
Courgettebloemen zijn in veel landen een echte delicatesse. In plaats van ze te laten uitgroeien tot courgettes, worden de bloemen dus tevoren geoogst. Fun fact: een courgettebloem staat maar open van zonsopgang tot de middag. In die paar uur moeten bijen het stuifmeel overbrengen van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem.
Lees ook …