Meest recente artikelen

Waarom je schillen en uiteinden van asperges niet moet weggooien

Want ook daar maak je nog iets lekkers mee

Waarom je schillen en uiteinden van asperges niet moet weggooien Artikel

De lente is dé periode om te genieten van heerlijke aspergegerechten. Gooi jij de schillen en uiteinden altijd weg? Dat doe je niet meer na het lezen van dit artikel, want je kunt er nog heel wat lekkers mee maken.

Asperges schillen vraagt een beetje oefening. Je neemt ze vast bij het kopje en schilt ze grondig, van de kop naar onderen toe. Daarna breek je het harde uiteinde af – wanneer je de asperge zachtjes buigt, breekt ze vanzelf op de juiste plek. Dat grondige schillen is nodig zodat je geen harde vezeltjes meer rond de asperge hebt zitten, maar zorgt natuurlijk wel voor veel afval van je dure asperges. Gelukkig kun je die schillen en uiteinden van asperges ook nog in verschillende recepten gebruiken. En ook het kookvocht hoef je niet weg te gieten. Hier zijn alvast wat ideetjes.

Aspergesoep

Gebruik, als je aspergesoep gaat maken, echt álles van je asperges. Kook de schillen en uiteinden in water zodat je een aspergebouillon krijgt, en gebruik die om je soep extra veel smaak te geven. Dit recept is een van onze toppers.

Aspergesoufflé

Van de uiteinden van witte of groene asperges kun je nog een lekkere soufflé maken. Dat doe je zo. Verwarm de oven voor op 175°C. Beboter 4 ramequins (kleine hoge ovenschaaltjes) rijkelijk van onder naar boven toe, met behulp van een bakkwast. Kook of stoom 250 g van de (geschilde) uiteinden zo lang tot ze helemaal zacht zijn. Dep ze goed droog met keukenpapier. Mix ze vervolgens goed fijn met de staafmixer of in een blender of hakmolentje. Duw de aspergemassa door een fijne zeef, zodat eventuele vezeltjes achterblijven. Scheid 2 eieren. Voeg één eidooier toe aan de aspergepuree, mix nog een keer goed, en voeg vervolgens de tweede eidooier toe, mix nog een laatste keer goed door. Kruid met peper en zout en een flinke snuif nootmuskaat. Klop de twee eiwitten goed stijf en spatel ze door het aspergemengsel. Verdeel over de ramequins en bak de soufflés 25 à 30 minuten in de oven. Serveer meteen.

Aspergerisotto

Hou de schillen en uiteinden van je asperges bij en laat ze een halfuurtje trekken in warme bouillon. Zeef de bouillon, en gebruik die vervolgens om aspergerisotto mee te maken. Je versterkt op die manier de smaak van de asperges. Werk af met stukjes gegaarde asperge.

Pastasaus

De uiteinden van groene asperges kun je in heel fijne plakjes snijden en kort koken, stomen of sauteren. Door ze heel dun te snijden, worden ze bijna even zacht als de topjes. Verwerk de rondjes in een simpele pastasaus op basis van room, parmezaan en zwarte peper en eventueel nog wat diepvrieserwtjes: heerlijk!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen