Meest recente artikelen

5 dingen waarop je moet letten als je kookt met diepvriesgroenten

Ice, ice, baby!

5 dingen waarop je moet letten als je kookt met diepvriesgroenten Artikel

Diepvriesgroenten zijn hét geheim als je gezond en snel wilt koken: ze bevatten massa's vitamientjes en vergen weinig werk. Maar als je ze verkeerd bereidt, kunnen ze wel 's minder smaken. Met onze tips overkomt je dat nooit meer!

1. Timing is alles

Heel wat diepvriesgroenten moeten een pak minder lang garen dan hun verse broertjes en zusjes. Als je een gerecht maakt waarbij textuur een grote rol speelt (bijvoorbeeld een knapperige wok), zorg er dan voor dat je de diepvriesgroenten pas op het einde toevoegt.

2. Niet alle diepvriesgroenten zijn hetzelfde

Je hoeft niet alle diepvriesgroenten eerst te laten ontdooien voor je ze in een gerecht gebruikt: sommige verliezen daarbij erg veel vocht en kunnen daardoor nogal slap worden. De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.

3. Gebruik de groentjes in je voordeel

Bedenk bij elk recept of je je diepvriesgroentjes wel écht eerst moet ontdooien of verwarmen. Het feit dat ze bevroren zijn, kan in verschillende gevallen zelfs in je voordeel werken: bevroren maïskorrels kunnen je pastasalade in no time koelen, en de nog warme pasta ontdooit de korrels ondertussen. En bevroren erwtjes in 'n pesto of smoothie zijn een supergoed idee om 'm goed koud te houden.

4. Laat de microgolfoven links liggen

Gebruik jij ook meestal de microgolfoven om diepvriesgroenten snel klaar te maken? Zonde! Dikwijls worden ze dan slap en minder smakelijk. Gebruik de microgolf liefst enkel om bijvoorbeeld snel diepvriesspinazie te ontdooien om 'm daarna in een stoemp te verwerken. Gebruik je een microgolf-proof bewaarpotje? Vergeet dan niet het deksel er los op te leggen of zelfs helemaal af te halen.

Wat diepvriesgroentjes wél omtovert tot avondeten om van te watertanden? De oven! Zet er een bakplaat in met een goeie scheut olijfolie, verwarm 'm voor op een hoge temperatuur en voeg daarna de bevroren groenten toe met kruiding naar smaak, en rooster ze. Wedden dat je ze nooit meer anders wilt? Of, nog handiger: zet eens op een rustige zondag een paar diepvriesbakjes klaar en vul ze met groenten om te roosteren (eventueel kun je ze eerst blancheren) en kruiden naar keuze. Bewaar ze in de diepvriezer tot gebruik.

5. Beperk je niet tot de groenten die je al kent

Diepvriesspinazie, -erwtjes en -bloemkool kennen we allemaal, maar wist je dat het aanbod eindeloos veel groter is dan dat? Laat je verrassen door diepvriesgroenten die je nog nooit hebt geproefd en bouw er je maaltijden rond op.

Overtuigd? In deze gerechten komen die diepvriesgroenten écht tot hun recht

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen