Hoe kun je soep het best bewaren (en hoe lang)?
Lekker voor later
Niets zo gezellig als een grote pot dampende soep op het vuur! Maar wat doe je met de overschot? Bewaren natuurlijk! Soep is hét ideale gerecht om op voorhand te maken én om in te vriezen, zolang je het op de juiste manier aanpakt.
De kunst is je soep zo snel mogelijk af te koelen en dan pas de pot in de koelkast te zetten. Op die manier blijft ze tot wel vijf dagen goed. Soep met eiwitten (zoals kippen– of vissoep) bewaar je maximaal twee dagen. Ook voor het invriezen laat je de soep eerst helemaal afkoelen. Stop ze dan in porties in de diepvriezer. Zo kun je ze ongeveer drie maanden bewaren.
Let wel: met room gebonden soepen kun je niet goed invriezen. De textuur verandert dan helemaal. Voeg de zuivel dus pas achteraf toe, bij het opwarmen.
Goed gekoeld is half gewonnen
Laat de soep niet uren op het vuur staan. Zodra ze klaar is, haal je de pot van het vuur. Door ze snel af te koelen vermijd je dat bacteriën de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Een goede truc is om de soep over te gieten in een brede schaal en ze al roerend sneller te laten afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast of vries ze in.
Geef je soep een nieuw leven
Opgewarmde soep saai? Helemaal niet. Voeg bij het opwarmen gerust nog wat verse ingrediënten toe: een lepeltje pesto, wat geraspte kaas, verse kruiden of een scheutje kokosmelk kunnen je soep een totaal andere twist geven. Zo voelt restjesdag ineens als een luxe!
De lekkerste soepjes om te bewaren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!