Meest recente artikelen

Zo maak je kippenbouillon

Makke meteen een voorraad voor de diepvriezer

Zo maak je kippenbouillon Artikel

Zelf een kippenbouillon maken om bijvoorbeeld kippensoep, een stoofpot of een sausje te bereiden is heel eenvoudig. Behalve wat groenten snijden is het écht niet veel werk. Volg dit stappenplan en je maakt bouillon als de beste!

  1. Voor een zelfgemaakte kippenbouilon snij je twee wortelen, twee preiwitten, twee takken groene selder en een grote ui in grove blokjes. Prik in een tweede ui enkele kruidnagels.
  2. Vul een grote kookpot met vier liter koud water. Leg hierin een soepkip en breng aan de kook. Eens het water goed kookt, kan je de gesneden groenten toevoegen.
  3. Een takje tijm, een laurierblad, de ui met kruidnagel, wat gekneusde peperbolletjes en zout zorgen voor extra smaak. Doe er ook twee deciliter droge witte wijn bij en dek de kookpot af.
  4. Laat dit drie uur zachtjes pruttelen en haal daarna de kip uit de bouillon. Hou ze apart. Je kunt er bijvoorbeeld nog vol-au-vent van maken.
  5. Voor de kippenbouillon giet je het kookvocht en de groentjes door een zeef.
  6. Je bouillon is nu klaar.  Wat je niet meteen nodig hebt kan je makkelijk invriezen.

Waarom zou je zelf bouillon maken, blokjes zijn toch handig?

Ja, dat is waar, en ze nemen minder plaats in ook. Maar zelfgemaakte bouillon is superlekker én je weet welke ingrediënten je gebruikt hebt. Veiliger dus voor mensen met voedselallergieën of -intoleranties of voor wie om de een of andere reden extra op z’n voeding let.  Bovendien gebruik je net zo veel zout en smaakmakers als je zelf wilt.

En nu kun je met je bouillon aan de slag. Wat kun je ermee maken?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen