Meest recente artikelen

Ellien en Marijke strijden met Rekub tegen voedselverspilling

Restjes-tip

  • Deel dit artikel:
Ellien en Marijke strijden met Rekub tegen voedselverspilling Artikel

“We koken met overschotten die anders gewoon in de vuilbak zouden belanden”

Ellien en Marijke gaan met Rekub de strijd aan tegen voedselverspilling

Deze zomer baatten Ellien en Marijke het pop-up restaurant Rekub uit in Antwerpen. Rekub is een vzw die voedselverspilling op de kaart wil zetten. Elke vrijdag- en zaterdagavond serveerden ze gerechten die gemaakt werden met restjes die ze kregen van onder andere supermarkten. “We werkten samen met Bioplanet en Albert Heijn en kregen ook overschotten van lokale bioboeren”, vertellen ze. “De chef-koks van Witlov maakten met die overschotten heerlijke gerechten, zowel vegetarisch als bordjes met vlees.”

Ellien en Marijke gaan met Rekub de strijd aan tegen voedselverspilling 1Waarom? Omdat we wereldwijd maar liefst één derde van al het voedsel dat we produceren weer weggooien. In Vlaanderen alleen al gooien we meer dan 300 kilo voedsel per persoon, per jaar gewoon weg. “Mensen kopen geen fruit dat niet de juiste vorm heeft of boontjes die niet de juiste lengte hebben. En we kopen met z’n allen veel méér dan we kunnen consumeren. Met Rekub lanceerden we een initiatief om die voedselverspilling tegen te gaan. En dat doen we door te koken met de overschotten die anders in de vuilbak zouden zijn beland.”

Ellien en Marijke zijn intussen volop op zoek naar een nieuw, tijdelijk pand om hun concept met succes te kunnen voortzetten.

Ellien en Marijke gaan met Rekub de strijd aan tegen voedselverspilling 2

Weg met weggooien: 5 simpele tips

Marijke en Ellien delen 5 tips om thuis minder voedsel te verspillen. Want alle kleine beetjes helpen!

  • Koop in de winkel niet teveel in één keer. Probeer je te beperkten tot die producten waarvan je zeker weet dat je ze op korte termijn nodig hebt. Voor je naar de winkel gaat, kijk je dus beter nog eens goed na wat je al in huis hebt.
  • Het is soms verleidelijk om voedsel te kopen waarvan de vervaldatum nog het verste in de toekomst ligt. Maar zo blijft het voedsel met een kortere levensduur liggen en dreigt het in de vuilbak te belanden. Als je het diezelfde dag nog zult gebruiken, kies dan voor producten die het eerst zullen vervallen. Voor jou maakt dat die dag toch geen enkel verschil.
  • Kies voor groenten en fruit die al rijp ogen, als je weet dat je ze meteen zal verorberen.
  • De vriezer is je vriend! Heb je iets over en geraakt het niet meteen op, vries het dan zeker op tijd in. Restjes brood bijvoorbeeld.
  • Probeer creatief te zijn met restjes eten. Maak met overschotjes een nieuw gerecht of neem ze als lunch mee naar het werk. Kan je niet meteen zelf iets bedenken? Surf dan eens rond op Pinterest! Je kunt je ingrediënten intikken en zien wat je met je restjes allemaal kan klaarmaken.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen