Meest recente artikelen

Eieren en cholesterol: hoe zit dat?

Oppassen of niet?

Eieren en cholesterol: hoe zit dat? Artikel

Eieren zijn bijna het perfecte ingrediënt. Ze zijn budgetproof, makkelijk voorhanden en zitten boordevol eiwitten. Maar hoe zit het dan met dat gerucht over eieren en cholesterol?

Eieren en cholesterol is een thema dat vaak wordt aangesneden als het over gezond eten gaat. Ja, een eidooier bevat inderdaad veel cholesterol, net zoals andere dierlijke producten. Maar dat wil niet per se zeggen dat je eigen cholesterolpeil ervan gaat pieken.

Nuttig stofje

Ons lichaam gebruikt namelijk cholesterol om cellen op te bouwen. We hebben de stof bovendien nodig om vitamine D aan te maken, en de hormonen testosteron en oestrogeen. Goed nieuws: onze lever en darmen maken zelf genoeg cholesterol aan. De hoeveelheid uit dierlijke producten (rundvlees, garnalen, eieren, kaas, boter) komt daar bovenop. En dat maakt cholesterol uit bijvoorbeeld eieren dus overbodig.

Afvoersysteem

Systemen in je lichaam zorgen er echter voor dat cholesterol uit voeding voor de meeste mensen geen probleem is. Hoe je lichaam erop reageert, is verschillend en bepaalt je risico op hartkwalen. Heb je geen hart- en vaatziekten en een gezond cholesterolgehalte in je bloed? Dan heeft eieren eten er weinig invloed op. Hard- of zachtgekookt: je kunt er gerust elke dag eten. Ook het eigeel.

Slechte cholesterol

Bovendien linken wetenschappers het verhoogd risico op hart- en vaatziekten niet meer aan cholesterol. Wél aan de hoeveelheid verzadigd vet die je consumeert. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol telt dus niet meer.

Wat wel geldt is de hoeveelheid LDL (Low-Density Lipoprotein). LDL is de 'slechte' cholesterol. Vooral voedingswaren die transvetten bevatten, verhogen het LDL-gehalte. Die transvetten zitten vooral in margarine, snacks en sommige gefrituurde of gebakken voedingswaren. In plaats daarvan eet je beter 'goede vetten'.

Eieren en cholesterol

En dan nu het beste nieuws. Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen