Meest recente artikelen

8 soorten soep die je zeker wil kennen

Van bisque tot velouté

8 soorten soep die je zeker wil kennen Artikel

Zeg niet zomaar 'soep' tegen een velouté of een bisque. De benamingen klinken misschien ingewikkeld, maar met ons overzicht van alle soorten soep weet je meteen waar je aan toe bent, en hoe je ze maakt. Een wegwijs in de wereld van soepen!

Er bestaat meer dan alleen pompoensoep of tomatensoep met balletjes. Hieronder ontdek je onze favoriete soorten soep én de bijhorende recepten om er zelf mee aan de slag te gaan. Inspiratie verzekerd, dus.

Soorten soep en hoe je ze maakt…

Van groentesoep en minestrone over bouillon en roomsoep tot consommé en velouté: eens je de verschillende soorten soep kent, gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. En met onze makkelijke recepten erbij weet je meteen ook hoe je eraan begint.

1. Bisque

Een bisque klinkt chic. Het is dan ook een van de meer feestelijke soepen in dit rijtje. Het heerlijke soepje wordt immers gemaakt op basis van gepureerde schaal- en schelpdieren. De lekkerste, meest malse stukjes gaan vaak achteraf weer bij de soep. Het resultaat is een gebonden soep boordevol smaak.

Soorten soep en hoe je ze maakt

Benieuwd hoe je met succes een bisque maakt van kreeft? Hier lees je er alles over. Wil je meer doen met de restjes van vis en/of zeevruchten? Bekijk dan dit artikel voor meer ideetjes.

2. Bouillon

Een bouillon is een vrijwel heldere soep wordt gemaakt door groenten, vlees of botten te stoven en vervolgens een tijdje te laten ‘trekken’. Het water neemt op die manier de smaak over. Bouillon wordt gebruikt als basis van verschillende gerechten, maar kan ook zo gegeten worden als je er wat ingrediënten aan toevoegt.
Wat was ook alweer het verschil tussen bouillon, fumet, fond en demi-glace? Je ontdekt het hier.

3. Consommé

Een consommé is een glasheldere maar krachtige bouillon. De basis is een bouillon die ontvet en geklaard wordt door een mengsel met eiwit. De consommé wordt gezeefd voor een glashelder resultaat. Achteraf wordt er verfijnde garnituur aan toegevoegd.

4. Gazpacho

Een gazpacho is een Spaanse tomatensoep. De basis is traditioneel komkommer, tomaat, ui en paprika, maar varianten zijn ook mogelijk. Deze zuiderse soep wordt ijskoud gegeten.

5. Groentesoep

Een groentesoep is dé traditionele soep. Het is een gemengde soep op basis van groenten, al dan niet gemixt. Laat je fantasie de vrije loop! Voeg gerust balletjes of andere extraatjes toe.

6. Minestrone

Een minestrone is een dikke Italiaanse groentesoep die veel ingrediënten bevat. Deze soep wordt vaak als volwaardige maaltijd gegeten.

7. Roomsoep

Een roomsoep is een groentesoep die gebonden wordt met verse room om een zachte en gladde textuur te verkrijgen.

8. Velouté

Een velouté is een zachte en romige soep. Velouté wordt gebonden met bijvoorbeeld verse room of eigeel, net voor het opdienen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen