Soep te dun? 6 manieren om je soep snel in te dikken
Zo krijgt ze een dikkere textuur
We hebben het allemaal al meegemaakt: aan het einde van je kooksessie ziet de soep er niet uit zoals je verwacht had. En een soep die te dun is, is natuurlijk niet veel soeps... Gelukkig zijn er altijd oplossingen voor een te lopend soepje. Met deze trucjes verbeter je de textuur in een handomdraai en heb je snel een wat dikkere en meer vullende maaltijd.
Een soep dunner maken, is makkelijk, je doet er gewoon wat extra vloeistof bij. Maar is je soep te dun van bij de start, dan is dat een ander paar mouwen… Hoe soep toch snel kunt indikken? Probeer deze tips!
Soep te dun? Zo pak je het aan…
1. Voeg yoghurt of room toe
Wat room geeft een soep meteen een fluwelige, dikkere textuur. Eén voorwaarde: gebruik volle room; lightroom is meestal te dun voor dit doeleinde. Hou je het liever wat lichter, en kan je een zure toets wel appreciëren? Dan is een dikke yoghurt zoals de Griekse variant ook een prima keuze.
2. Doe er bloem of maïszetmeel bij
Dat je sauzen kunt indikken met bloem en maïszetmeel, is vast geen nieuws. Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
3. De truc met het brood
Heb je nog wat oud brood liggen? Perfect! Scheur wat sneetjes in stukken, laat even weken, en mix dan mee. Opgelet: voeg niet té veel tegelijk toe, maar werk in stapjes.
3. Soep te dun? Gebruik rijst of linzen
Ook met rijst en linzen kun je soep die te dun is indikken. Gebruik rode linzen voor rode soepen en rijst voor groene of bleke soepen. Laat even meekoken tot de korrels zacht zijn en mix alles nog eens door. Gebruik je linzen, dan heb je meteen wat extra vitaminen toegevoegd!
4. Maak een beurre manié
Wat zouden we doen zonder een goeie oude beurre manié? Meng 2 kl zachte boter met 2 kl gewone bloem, en roer dat mengsel door je soep terwijl ze zachtjes pruttelt. Et voilà: ingedikte soep op z’n Frans!
5. Te dunne soep met stukjes? Mix een deel!
Heb je soep met stukjes gemaakt? Dan kun je een deel van de soep mixen. Neem ongeveer een derde van je groenten apart, mix ze, en voeg ze daarna opnieuw toe aan de soep. Is je soep nog steeds te dun? Overweeg dan om alles te blenden.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!