Meest recente artikelen

Soep invriezen: zo smaakt ze daarna ook nog goed

Zo hou je ze in topvorm

Soep invriezen: zo smaakt ze daarna ook nog goed Artikel

Soep invriezen lijkt een eenvoudige taak, maar soms valt het ontdooide resultaat toch wat tegen. Met onze tips blijft elke soep net zo lekker als toen ze vers was klaargemaakt.

Voor het invriezen van soep bestaan geen strenge, vaste regels, maar als je deze handigheidjes in het achterhoofd houdt, is je diepvriessoep daarna des te lekkerder!

Hoelang kun je soep invriezen?

Ben je van plan om je soep relatief snel op te eten? Bespaar jezelf dan het tochtje naar de vriezer. Dan hoeft ze namelijk niet ingevroren te worden.

  • Bouillons en gewone soep bewaar je tot 5 dagen in de koelkast.
  • Vissoep kun je gemiddeld zo’n 3 dagen bewaren in de koelkast.

Natuurlijk zet je ze in de koelkast zodra de soep is afgekoeld. Wil je de soep toch invriezen, dan hou je best rekening met deze richtlijnen:

  • Soep bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer.
  • Bouillons blijven dubbel zo lang – tot een half jaar – lekker in de diepvries.

Welke soep kun je beter niet invriezen?

De meeste soorten soep mogen linea recta de diepvriezer in, maar sommige dwarsliggers gedijen er niet zo goed:

  • Soepen met veel aardappelen kunnen dik en stroperig worden als je ze ontdooit.
  • Soep met pasta of rijst erin. Die elementen slorpen je soep helemaal op, waardoor het ontdooide resultaat vaak meer op een papje dan op een smakelijke soep lijkt. Je kunt de soep beter apart invriezen en de pasta of rijst pas na het ontdooien toevoegen.
  • Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door er nog eens de mixer in te zetten.
  • Soep met verse kruiden? Héérlijk. Voeg deze wel pas toe nadat je de soep al apart hebt opgewarmd.

Soep invriezen: welke potjes kies je?

Voor welke bewaarpotjes je gaat voor je diepvriessoep, is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hou wel rekening met de volgende aandachtspunten.

• Glazen potjes

Zorg ervoor dat je potjes kiest die geschikt zijn voor de diepvriezer. Meestal zijn ze gemaakt uit ‘tempered glass’, gehard glas.

• Plastic potjes

Ga op zoek naar plastic potjes die BPA-vrij zijn: BPA is een andere naam voor de weekmaker Bisfenol A. Deze stof kan vrijkomen in ons voedsel en kan een hormoonverstorende werking hebben.

Warm je soep daarom ook liever niet op in een plastic potje, maar doe ze in een keramieken of stenen kommetje voor je ze in de microgolfoven plaatst. Of warm ze gewoon op in een pannetje.

Heeft je tomatensoep trouwens rode vlekken achtergelaten in je plastic potjes, of hebben ze een geurtje? Zo krijg je ze weer schoon.

• Laat voldoende ruimte

In welke pot je de soep ook gaat invriezen: vul de potjes niet volledig, maar laat 2,5 cm vrij. De soep zal namelijk uitzetten wanneer ze bevriest.

Hoe ontdooi je soep het best?

Soep na het invriezen weer ontdooien? Lees dit artikel met alle tips en tricks om dat tot een goed einde te brengen.

Hoe warm je soep weer op?

Smaakt je soep na het opwarmen niet zoals ze smaakte toen je ze net maakte? Of heeft ze een andere consistentie? Dan kunnen deze trucjes helpen:

  • Voeg enkele glazen water toe om te dikke soep opnieuw wat dunner te maken. Blijf proeven en voeg indien nodig ook extra bouillon toe zodat de smaak niet te flets wordt.
  • Een snuifje zout, wat citroensap of een afwerking met verse kruiden kan een soepje helemaal doen herleven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen