Meest recente artikelen

4 tips om alles uit je vis en zeevruchten te halen

Restjes gebruiken? Daar zien wij geen graten in!

4 tips om alles uit je vis en zeevruchten te halen Artikel

Vliegen visgraten, lege pantsers van krabben en kreeften en andere restjes van vis- en schaaldieren linea recta de vuilnisbak in bij jou? Zonde! Ze bevatten heel wat smaak en je kunt er nog heel wat lekkere dingen mee maken.

1. Maak een bisque met garnalenpellen

Een lekkere bisque met de pure smaak van garnaaltjes, die maak je niet enkel met die garnalen zelf, maar ook met hun pellen. Zeven kan, maar hoeft zelfs niet: de pellen worden zo zacht dat je ze gewoon fijn kunt mixen. Maak je een bisque met de hardere schalen van scampi's of kreeft/krab? Dan zul je wel je soepje even door een zeef moeten halen.

Trouwens: zo’n bisque maken hoeft helemaal niet lang te duren: het recept hierboven maak je al klaar in zo’n 35 minuten!

2. Trek een fijne visfumet van vis’afval’

Visfumet hoef je niet in de winkel te kopen: de beste maak je gewoonweg zélf. Bewaar graten (dat kan zelfs in de diepvriezer) en stoof ze aan, samen met geurige smaakmakers als venkel, selder en ui. Wat wijn erbij, even laten trekken, et voilà: homemade visfumet om te gebruiken in allerlei verfijnde visgerechtjes.

Waarin je die visfumet allemaal kunt gebruiken? De lijst is eindeloos. Probeer bijvoorbeeld eens deze chowder met maïs, een vismousse met paprikacoulis of sappige scampi diabolique.

3. Gebruik mosselvocht als geconcentreerde smaakmaker

Mosselen staan niet voor niets bij veel Belgen op het menu. Als je ze zelf klaarmaakt, giet dan zeker niet (al) het kookvocht weg. Het zit boordevol heerlijke mosselsmaak die je nog voor tal van sauzen kunt gebruiken. Wat dacht je van een chique mosselsabayon?

Krijg je maar niet genoeg van mosselen? Ook in heel wat andere recepten wordt mosselvocht gebruikt. Toffe voorbeeldjes: mejillones gratinados (gegratineerde mosseltjes), waterzooi met schelpjes en saffraansoep.

4. Verwerk kleine stukjes vis in viskoekjes

Voor sommige recepten gebruik je het liefst zo mooi en groot mogelijke stukken vis, maar dat wil niet zeggen dat de kleinere overblijfsels niet minstens even lekker zijn! Pluk de ministukjes vis van de graat en gebruik ze om viskoekjes van te maken.

Er staan nog tal van recepten voor viskoekjes op onze website. Je vindt ze hier.

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen