Dit kun je doen met peultjes
In ‘t seizoen
Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuuringrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze keer: peultjes.
Knapperig, zoet én bomvol energie: peultjes zijn alles wat we deze maand nodig hebben.
Peulen of sluimerwten zijn de jonge, platte peulen van de doperwtenplant. Ze worden vroeg geoogst, zodat de erwtjes binnenin nog klein en mals zijn. Als je ze zou laten hangen, groeien de zaadjes in de peul verder uit en worden het doperwten!
Extra voordeel: peulen zijn snel klaar! Drie à vijf minuutjes koken of roerbakken volstaat. Ideaal nu het buiten zo mooi weer is.
Peultjes van het veld naar je bord
Zo groeien ze: de erwt is een echte voorjaarsplant. Hij groeit beter in het frisse voorjaar dan in de warme zomer. Daardoor is het een van de eerste zaden die je in februari-maart in de grond kunt stoppen. Erwtjes groeien aan klimmende planten met delicate witte of paarse bloemetjes. De oogst valt – afhankelijk van het weer – na acht à tien weken, in mei en juni.
Zo koop je peultjes
Verse peulen zijn stevig, glad en felgroen. Vermijd peulen die slap, verkleurd of rimpelig zijn. Als je ze buigt, moeten ze knappend breken – dat is een teken van versheid. Tip: koop verse peulen in het seizoen, in de lente en vroege zomer dus, dan zijn ze op hun lekkerst!
Zo bewaar je ze
In de koelkast bewaar je ze in een open zak of een vochtige doek in de groentelade. Zo blijven ze drie à vier dagen vers. Ze verliezen echter snel hun frisheid, eet ze dus toch het liefst zo snel mogelijk na aankoop. Je kunt ze ook invriezen, rauw of al geblancheerd. Kook ze dan eerst 2 minuten, spoel ze af met koud water en vries ze vervolgens in. Zo blijven ze maanden goed.
Zo bereid je ze
Haal de puntjes van de peulen en trek eventuele draadjes langs de rand eraf voor een zachtere bite. Verder zijn peultjes supersnel klaar. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden.
- Koken: 3 à 5 minuten in lichtgezouten water. Spoel ze af onder koud water om de knapperige beet te behouden.
- Roerbakken: 2 à 3 minuten op hoog vuur. Lekker met knoflook, gember of sojasaus.
- Stomen: 3 à 4 minuten, zodat ze hun voedingsstoffen en mooie groene kleur behouden. Perfect voor een knapperige toets bij een salade, pasta, risotto of wok.
Extra weetjes over peultjes
Plukgeluk
Bij peulten en erwten proef je heel goed het verschil tussen zelfgekweekt en gekocht. Ze zijn immers het lekkerst de dag van de pluk. Handig: in de oogstperiode kun je vaak om de twee dagen plukken. Hoe vaker je plukt, hoe meer de plant zal bloeien en nieuwe peulen zal geven. Pluk altijd met twee handen: met één hand hou je de plant vast, met de andere pluk je de peul.
Wist je dat…
Ze in het Frans 'pois mange-tout' genoemd worden? Je eet immers zowel de peul als de zaadjes. De erwtjes zijn nog amper ontwikkeld en de peulenschil is nog jong en mals.
Peultjes vs. sugarsnaps
Sugarsnaps zijn dikker en boller dan peultjes en bevatten vollere, sappige erwtjes. Dat zorgt voor extra knapperigheid. Zoals de naam doet vermoeden zijn sugarsnaps lekker zoet… als je ze tenminste niet te lang kookt.
Zelf peultjes kweken?
Moestuintip
Erwten en peulen zijn eenjarig, wat betekent dat de plant na de oogst afsterft. Haal echter niet de hele plant weg, maar knip de stengels van de planten na de laatste oogst net boven de grond af. Erwten hebben, net als bonen, wortelknobbeltjes die stikstof uit de lucht vasthouden. Na de oogst kun je tussen de ondergrondse erwtenwortels andere groenten telen, die baat hebben bij de stikstof die vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan sla of andijvie als nazomerteelt.
Extra pittig
Niet alleen de peulen en de erwten zijn eetbaar, ook de jonge topjes of erwtenscheutjes kun je oogsten. Ideaal als je de planten bijvoorbeeld te dicht op elkaar gezaaid hebt en ze wilt uitdunnen. Je kunt ze trouwens ook in een kiemschaaltje kweken als je in de tuin weinig plaats hebt. De scheutjes smaken sterk naar erwtjes, zijn heerlijk in salades en als afwerking van gerechtjes én bevatten veel voedingsstoffen.
Steun gezocht
Erwten zijn klimmers. Stokken zijn over het algemeen echter minder geschikt als steunmateriaal, omdat de planten zich er niet omheen kunnen wikkelen zoals stokbonen dat wel doen. Erwten en peulen houden zich vast met korte ranken: zij klimmen dus bij voorkeur op een niet al te grofmazig gaas.
Peulschil! 4x peultjes heerlijk gecombineerd
1. Aziatisch
- Roergebakken peultjes + sojasaus + gember + sesamolie + rijst: een snelle wok
- Roergebakken peultjes + chilivlokken + knoflook + hoisinsaus + cashewnoten: licht pittig en hartig
- Roergebakken peultjes + pindasaus + kokosmelk + limoengras: romig en kruidig
Lekker weetje: peultjes passen onwaarschijnlijk goed samen met sojasaus, gember, knoflook en sesam. Ga dus zeker een keer de oosterse toer op.
2. Lentefris
- Geblancheerde peultjes + geroosterde groene asperges + munt + geraspte citroenschil + lente-ui + feta: lekker licht
- Kort geblancheerde peultjes + avocado + limoensap + koriander + cashewnoten: heerlijk in een salade
- Kort geblancheerde peultjes + appel + walnoten + yoghurtdressing: verrassend fris en crunchy
Lekker weetje: vaak matchen ingrediënten die samen in het seizoen zijn goed met elkaar. Asperges, lente-ui en lamsoor versterken bijvoorbeeld de frisse smaak van peultjes.
3. Altijd goed
- Gestoomde peultjes + boter + knoflook + nootmuskaat: simpel en puur
- Gestoomde peultjes + spekjes + ui + parmezaan: lekker als bijgerecht
- Geblancheerde peultjes + geitenkaas + honing-mosterdvinaigrette + walnoten: evenwichtig zoet en zout
Lekker weetje: romige ingrediënten zoals boter, room, geitenkaas en feta zorgen voor een smeuïge tegenhanger bij de knapperige bite van peultjes.
4. Mediterraan
- Geblancheerde peultjes + olijfolie + dragon + citroen + parmezaan: fris en smaakvol bij risotto
- Geblancheerde peultjes + zongedroogde tomaten + basilicum + kip + mascarpone: perfect in een pasta
- Geblancheerde peultjes + gegrilde zalm + dille + kappertjes: een lekker lichte maaltijd
Lekker weetje: kruiden als basilicum, bieslook, dragon en munt geven peultjes een aromatische, frisse toets.
Probeer deze recepten met peultjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!