Meest recente artikelen

Deze 11 kruiden zijn onmisbaar in je kruidentuin

Libelle-Lekker zaait!

  • Deel dit artikel:
Deze 11 kruiden zijn onmisbaar in je kruidentuin Artikel

Voor je marinades, in salades, of in een dressings: álles smaakt beter met verse kruiden.

Je gerechten in een handomdraai nóg lekkerder maken? Plant een kruidentuin! Mooi meegenomen: aan veel kruiden komen mooie bloemen die ook nog eens eetbaar zijn. Je tuin  of vensterbank ziet er meteen veel leuker uit!

 

Munt

Munt is heel makkelijk om te kweken. Maar let op: dit plantje is een echte woekeraar. Voelt hij zich goed, dan heeft hij zin om heel het territorium over te nemen. Zet hem dus voor alle veiligheid in potten zodat zijn wortels in toom worden gehouden. Tenzij je van véél munt houdt natuurlijk.

Standplaats: Munt heeft graag genoeg zonlicht, maar het doet het ook prima in de halfschaduw. Zet de plantjes 30 cm uit elkaar in vochtige grond.

Munt is lekker bij: muntthee, couscous, frisse dressings, lam, citroen, erwtjes, fruitsalades…

 

Peterselie

Je kunt kiezen tussen platte peterselie en krulpeterselie. Onze favoriet in de keuken is zonder twijfel platte peterselie. Deze smaakt beter door, een beetje peperig zelfs. Terwijl de krulpeterslie veel zachter is van smaak. Geen wonder dus dat platte peterselie vooral gebruikt voor de smaak, en krulpeterselie ter garnering.

Standplaats: peterselie houdt niet van een zonnebad, hij groeit liever in de halfschaduw.

Lekker bij: garnalen, aardappelen, eitjes, dressings, look, kruidenboter,… Tip: kook peterselie niet mee, dan gaat de smaak verloren.

 

Bieslook 

Is een plant uit de lookfamilie, en dat proef je meteen. Ze hebben een fijne, milde uiensmaak. Het is een vaste plant die meerdere jaren blijft staan. De plant boeit in leuke, paarse bloemetjes die je kan eten.

Standplaats: bieslook verkiest een goed bemeste, vochtige grond. Hij doet het zowel in de schaduw als in de zon goed. Bieslook is ook in potten op de vensterbank een dankbare plant.

Lekker bij: salades, roomkaas, kruidenboter, gerookte zalm, …

 

Basilicum

De meest voorkomende variant is basilicum Genovese. Maar er zijn tal van varianten op dit populaire kruid. Zo is er al paarse basilicum op de markt, of soorten die een vleugje citroen, of limoen bevatten.

Standplaats: basilicum is een echte koukleum. Tijdens de herfst en winter kun je ‘m dus best binnenshuis kweken. Zet basilicum altijd op een zonnig plaatsje.

Lekker bij: tomaat, mozzarella, avocado, pijnboompitten (in pesto), pasta,… en tal van andere Italiaanse gerechten.

 

Rozemarijn

Rozemarijn is een echte smaakmaker in de keuken, en heel makkelijk om te kweken. De plant wordt relatief groot (tot 80 cm).

Standplaats: een zonnige, droge, en beschutte standplaats. Liefst ook met zanderige grond.

Rozemarijn is lekker bij stoofschotels als ratatouille, varkensgebraad, potato wedges, focaccia, …

 

Tijm

Tijm is een laag groeiende plant die iets weg heeft van een struik. De schattige bloemetjes zijn leuk als garnering in cocktails of salades. Tip: probeer zeker ook eens citroentijm!

Standplaats: tijm heeft een zonnige standplaats nodig. De grond is bij voorkeur goed doorlatend en bevat voor minstens de helft zand of grit.

Lekker bij: risotto, ananas, ratatouille, mediterraanse gerechten, courgette en tomaat,…

 

Salie

Wie kan er weerstaan aan salie? Z’n Lange groen-zilveren blaadjes met in de zomer paars-blauwe bloemen zijn een lust voor het oog. En ook in de keuken kun je er alle kanten mee uit.

Standplaats: Geef salie bij voorkeur een zonnig, beschut plaatsje in onze tuin geven? Of zet ‘m in potten op je terras.

Salie is lekker bij: pompoen, zoete aardappel, gnocci,… en natuurlijk onontbeerlijk in een boter-saliesausje.

 

Oregano

Dit kruid is heel leuk om in je tuin te hebben, door zijn lekkere geur (een must op pizza’s!) en z’n mooie paarse bloemen in de zomer.

Standplaats: oregano is een iets grotere plant en kan tot 1m hoog worden. Geef hem liefst een zonnig plekje. Hij doet het ook goed in pot, op een zonnig terras. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is zodat de plant makkelijk kan groeien.

Lekker bij: zachte kazen zoals brie, honing, dressings, tomaat, bruschetta, pizza

 

Dille

Dit schermbloemig kruid, krijgt mooie gele bloemetjes. Het is niet zo’n makkelijk te telen plant, soigneer hem dus goed.

Standplaats: geef dille goed drainerende grond, en een zonnig plekje met beschutting tegen wind. Dille doet het niet zo goed in huis. Zet ‘m dus bij voorkeur buiten.

Lekker bij: venkel, komkommer, zalm, kaas, yoghurtsausje, …

 

Citroenmelisse

Dit kruid heeft z’n naam niet gestolen. De plant ruikt heerlijk naar citroen. Het is een winterharde plant, die eens geplant jarenlang blijft staan. Snoei ‘m wel regelmatig bij.

Standplaats: ook dit kruidje houdt van zon. Hij doet het goed in volle grond en in pot.

Lekkere smaakmaker in vinaigrettes, fruitsalades, of cocktails. Ook heerlijk als thee!

 

Koriander

Koriander is een veel gebruikt kruid dat populair is in verschillende keukens. Al weet niet iedereen de uitgesproken smaak te appreciëren. Sommigen zijn voor, anderen tegen.

Standplaats: deze makkelijk te kweken plant heeft graag een warm en zonnig plekje. Hou de grond ook goed vochtig en hij zal je rijkelijk belonen.

Lekker bij: couscous, stoofpotten, chili con carne, salades, avocado, …

Zin gekregen om een kruidentuintje aan te leggen? Tips voor succes lees je hier!

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.