Meest recente artikelen

Deze 11 kruiden zijn onmisbaar in je kruidentuin

En probeer ze ook meteen uit in onze recepten

Deze 11 kruiden zijn onmisbaar in je kruidentuin Artikel

Voor je marinades, in salades, of in een dressings: álles smaakt beter met verse kruiden uit je kruidentuin. Met deze 11 kruiden maak je de lekkerste gerechten.

Je gerechten in een handomdraai nóg lekkerder maken? Kweek je eigen kruiden in een fleurige kruidentuin! Mooi meegenomen: aan veel kruiden komen mooie bloemen die ook nog eens eetbaar zijn. Je tuin of vensterbank ziet er meteen veel leuker uit! Tips voor het succesvol aanleggen van je eigen kruidentuin lees je hier!

1 Bieslook 

Een van onze favorieten kruiden in onze kruidentuin is bieslook. Dit is een plant uit de lookfamilie, en dat proef je meteen: het heeft een fijne, milde uiensmaak. Het is een vaste plant die meerdere jaren blijft staan. De plant boeit in leuke, paarse bloemetjes die je kunt eten.

Standplaats: bieslook verkiest een goed bemeste, vochtige grond. Hij doet het zowel in de schaduw als in de zon goed. Bieslook is ook in potten op de vensterbank een dankbare plant.

Lekker bij: salades, roomkaas, kruidenboter, gerookte zalm …

2 Peterselie

Je kunt kiezen tussen platte peterselie en krulpeterselie. Onze favoriet in de keuken is zonder twijfel platte peterselie (ook wel bladpeterselie genoemd). Deze smaakt beter door, een beetje peperig zelfs, terwijl krulpeterselie veel zachter is van smaak. Geen wonder dus dat platte peterselie vooral gebruikt wordt voor de smaak, en krulpeterselie ter garnering.

Standplaats: peterselie houdt niet van een zonnebad, hij groeit liever in de halfschaduw.

Lekker bij: garnalen, aardappelen, eitjes, dressings, look, kruidenboter

3 Basilicum

De meest voorkomende variant is basilicum Genovese. Maar er zijn tal van varianten op dit populaire kruid. Zo is er ook paars basilicum op de markt, of soorten die ruiken naar citroen of limoen.

Standplaats: basilicum is een echte koukleum. Tijdens de herfst en winter kun je ‘m dus best binnenshuis kweken. Zet basilicum altijd op een zonnig plaatsje.

Lekker bij: tomaat, mozzarella, avocado, pijnboompitten (in pesto), pasta … en tal van andere Italiaanse gerechten.

4 Salie

Wie kan er salie weerstaan? Z’n lange groen-zilveren blaadjes met in de zomer paars-blauwe bloemen zijn een lust voor het oog. En ook in de keuken kun je er alle kanten mee uit.

Standplaats: Geef salie bij voorkeur een zonnig, beschut plaatsje in de tuin of zet ‘m in potten op je terras.

Salie is lekker bijpompoen, zoete aardappel, gnochi … en natuurlijk onmisbaar in een boter-saliesausje.

5 Dille

Dit schermbloemige kruid krijgt mooie gele bloemetjes. Het is niet zo’n makkelijk te telen plant, verzorg hem dus goed.

Standplaats: geef dille goed drainerende grond en een zonnig plekje met beschutting tegen wind. Dille doet het niet zo goed in huis. Zet ‘m dus bij voorkeur buiten.

Lekker bijvenkel, komkommer, zalm, kaas, yoghurtsausje …

6 Munt

Munt is heel makkelijk te kweken. Maar let op: dit plantje is een echte woekeraar. Voelt hij zich goed, dan heeft hij zin om het hele territorium over te nemen. Zet hem dus voor alle veiligheid in potten zodat de wortels in toom gehouden worden. Tenzij je van véél munt houdt natuurlijk.

Standplaats: munt heeft graag genoeg zonlicht, maar doet het ook prima in de halfschaduw. Zet de plantjes 30 cm uit elkaar in vochtige grond.

Munt is lekker bij: muntthee, couscous, frisse dressings, lamsvlees, citroen, erwtjes, fruitsalades…

7 Rozemarijn

Rozemarijn is een echte smaakmaker in de keuken en heel makkelijk om te kweken. De plant wordt relatief groot (tot 80 cm).

Standplaats: een zonnige, droge en beschutte standplaats, liefst ook met zanderige grond.

Rozemarijn is lekker bij: stoofschotels zoals ratatouille, varkensgebraad, aardappelen, focaccia …

8 Tijm

Tijm is een laag groeiende plant die iets weg heeft van een struik. De schattige bloemetjes zijn leuk als garnering in cocktails of salades. Tip: probeer zeker ook eens citroentijm!

Standplaats: tijm heeft een zonnige standplaats nodig. De grond is bij voorkeur goed doorlatend en bevat voor minstens de helft zand of grit.

Lekker bij: risotto, ananas, ratatouille, mediterraanse gerechten, courgette en tomaat …

9 Oregano

Dit kruid is heel leuk om in je tuin te hebben, door zijn lekkere geur (een must op pizza’s!) en z’n mooie paarse bloemen in de zomer.

Standplaats: oregano is een iets grotere plant en kan tot 1 meter hoog worden. Geef hem liefst een zonnig plekje. Hij doet het ook goed in pot, op een zonnig terras. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is zodat de plant makkelijk kan groeien.

Lekker bij: zachte kazen zoals brie, honing, dressings, tomaat, bruschetta, pizza

10 Citroenmelisse

Dit kruid heeft z’n naam niet gestolen. De plant ruikt heerlijk naar citroen. Het is een winterharde plant, die eens geplant jarenlang blijft staan. Snoei ‘m wel regelmatig bij.

Standplaats: ook dit kruidje houdt van zon. Het doet het goed in volle grond en in pot.

Lekkere smaakmaker: in vinaigrettes, fruitsalades, cocktails of thee!

11 Koriander

Koriander is een veel gebruikt kruid dat populair is in verschillende keukens. Al weet niet iedereen de uitgesproken smaak te appreciëren. Sommigen zijn voor, anderen tegen.

Standplaats: deze makkelijk te kweken plant heeft graag een warm en zonnig plekje. Hou de grond wel goed vochtig.

Lekker bij: couscous, stoofpotten, chili con (of sin) carne, salades, avocado …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen