Meest recente artikelen

Koken of stomen: hoe bereid je groenten het best?

Wat is eigenlijk het gezondst?

Koken of stomen: hoe bereid je groenten het best? Artikel

Groenten kun je op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Koken en stomen zijn maar twee van de mogelijkheden. Maar is er eigenlijk een van beide te verkiezen boven de andere?

Koken en stomen zijn twee van de manieren waarop je groenten kunt klaarmaken. Maar wat is precies het verschil?

Groenten koken …

is groenten bereiden in kokende vloeistof. Meestal worden groenten gekookt in een pan met water, dat kookt wanneer het 100°C bereikt. Door de warmte verandert de groente van structuur en wordt ze zacht.

Groenten stomen …

is groenten bereiden in de stoom van kokend water. Stomen kun je doen boven een pan met kokend water, in een stoomkoker of in een stoomoven.

Koken vs. stomen

Koken is de meest eenvoudige manier om groenten te bereiden: je hebt alleen een pan en wat water nodig, en het gaat van de twee methoden meestal het snelst.

Stomen heeft dan weer een aantal specifieke voordelen: doordat de groenten niet rechtstreeks met het water in contact komen en op iets lagere temperatuur garen, worden vitaminen en mineralen beter behouden en wordt de natuurlijke smaak van de groenten het best bewaard. De groenten blijven ook steviger en hebben wat meer bite.

Voor je gezondheid heeft stomen meestal de voorkeur, maar koken is zeker ook een goede bereidingswijze, bijvoorbeeld als je weinig tijd hebt. Wil je je groenten koken, gebruik dan zo weinig mogelijk water en hou de kooktijd zo kort mogelijk: zo behoud je zo veel mogelijk vitaminen en mineralen.

Zijn er groenten die je beter niet stoomt?

De meeste groenten kun je perfect stomen, maar er zijn een paar uitzonderingen. Sterk smakende groenten zoals ui of knoflook kunnen té sterk gaan doorsmaken. Ook bladgroenten of paddenstoelen zijn minder geschikt om te stomen, en trouwens ook om te koken: je bakt of roerbakt ze best.

Stoom deze recepten klaar!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen