Meest recente artikelen

Cinco de mayo, tijd voor een Mexicaans feest

Holy guacamole!

Cinco de mayo, tijd voor een Mexicaans feest Artikel

Sombrero op je hoofd, margarita in de hand... Op 5 mei vieren de Mexicanen de nationale feestdag Cinco de mayo. Ideaal om ook een Mexicaans feestje te bouwen, niet?

Wat is Cinco de mayo?

Op 5 mei vieren de Mexicanen de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla, in 1862. De Mexicanen waren daar zo trots op, dat ze Cinco de mayo uitriepen tot een nationale feestdag. Vandaag wordt de feestdag nog vooral in Puebla gevierd, én in de Verenigde Staten, waar de feestdag zelfs populairder is dan in Mexico zelf. Vooral in Texas wonen heel wat Mexicanen die graag de bloemetjes buitenzetten die dag.

Zéker op je Mexicaans menu zetten

Sommige ingrediënten schreeuwen meteen: Mexico! Deze vijf bijvoorbeeld:

  • avocado hoeven we je niet meer voor te stellen: ook hier zijn we er intussen dol op. Maar: niks vervelender dan een avocado die niet rijp is, als je zin hebt in guacamole! Gelukkig is er een trucje om 'm sneller rijp te laten worden: leg 'm tussen de bananen in de fruitschaal, of stop 'm in een plastic zakje samen met een appel.
  • zoete aardappel is nog zo'n topper. Wist je dat dat eigenlijk geen aardappel is, maar een groente?
  • maïs: heel belangrijk in de Mexicaanse keuken. De korrels vormen de basis van bijvoorbeeld tortilla's, maar je maakt er ook een heerlijke soep van.
  • bonen zijn een belangrijke basis in veel Mexicaanse gerechten – onmisbaar in chili con carne, bijvoorbeeld. Als je ze gedroogd vindt, aarzel dan niet om ze te kopen: veel lekkerder dan bonen in blik, alleen moet je er wel aan denken om ze vooraf een nachtje te laten wellen.
  • totopos is Mexicaans voor tortillachips. Ze worden gemaakt van grote tortillavellen die worden gefrituurd in olie of gebakken in de oven.

Chocolade als geheim ingrediënt

Mole is een van de populairste Mexicaanse sauzen en heeft als geheim ingrediënt: chocolade. Het is een heerlijke dikke bruine saus met een perfecte smaakbalans tussen zout, zoet en pikant. Een aanrader om te serveren bij geroosterde maïskolven, tortilla's en kip.

Dé smaak van 2018: chipotle

Chipotlesaus wordt ongetwijfeld dé delicatesse van 2018. Ze wordt gemaakt van gerookte en gedroogde jalapeñopepers en smaakt pittig en zoet tegelijk. Je kunt chipotlesaus ook in poedervorm kopen: heerlijk om vlees of groenten in te marineren bijvoorbeeld.

Burrito of enchilada, wat is het verschil?

Een burrito is een grote tortilla gevuld met lekkers en wordt opgerold in zilverpapier om zo uit het vuistje te eten. Een enchilada rol je op, waarna je hem nog even bakt in de oven.

Ay, qué calor!

Iets te kwistig omgesprongen met de chilipepers? Vergeet water, dat maakt het alleen nog maar erger! Eet een stukje brood, dat bevat zetmelen die de pijn verzachten. Nog beter is een stukje kroepoek: het bevat vet dat de pikante stof, capsaïcine, opneemt. Nog een andere manier om te blussen: drink een glas melk of eet véél zure room. Wat yoghurt voor het eten zou zelfs preventief kunnen werken.

Hola tequila

Tequila behoort tot de mezcalfamilie. De drank wordt gemaakt van het sap van de agaveplant. De naam tequila is een beschermd handelsmerk: alleen drankproducenten uit de streek Santiago de Tequila mogen 'm gebruiken – een beetje zoals het verhaal van de champagne dus. Er zijn 5 verschillende types tequila naargelang de rijping: plata, blanca, reposado, añejo en extra añejo.

Inspiratie voor je menu

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen