Meest recente artikelen

Pompelmoes of grapefruit: wat is het verschil?

Toch net iets anders…

Pompelmoes of grapefruit: wat is het verschil? Artikel

Of je nu pompelmoes of grapefruit zegt: de citrusvrucht blijft even lekker. Maar zijn het volwaardige synoniemen of is er toch een verschil?

We dachten nog: misschien vinden onze noorderburen het gewoon wat leuker klinken in het Engels. Maar er is wel degelijk een onderscheid. Wat Belgen een pompelmoes of pamplemousse noemen, is eigenlijk een grapefruit. Eerst was er namelijk de oer-pompelmoes. Toen die gekruist werd met een sinaasappel, ontstond de grapefruit. Het is die vrucht die vandaag bij ons in de winkels ligt. Maar wij zijn het in België dus een pompelmoes blijven noemen.

Grapefruit, pompelmoes of pomelo?

Die ronde of peervormige oer-pompelmoes komt uit Zuidoost-Azië en groeit er nog steeds. Hij kan wel 6 kg wegen en 30 cm groot worden. Er wordt vooral jam, siroop en gekonfijte schil van gemaakt. In de 17de eeuw kwam het zaad op de Caraïben terecht. Op Barbados verbroederde het vervolgens met dat van de appelsien. De eerste grapefruit groeide er rond 1750. Deze kleinere vrucht wordt slechts 10 tot 15 cm dik.

Mix & match

Citrusvruchten kun je immers makkelijk kruisen. Zo ontstonden er ook nieuwe varianten op de grapefruit. Een minneola, bijvoorbeeld. Dat is een kruising van grapefruit en de tangerine. Of de pomelo, een combinatie van grapefruit en pompelmoes. De erg zoete sweetie deelt de genen met de grapefruit en pomelo. De Jamaicaanse ugli is dan weer een mix van grapefruit en mandarijn.

Grapefruitseizoen

Nadat de eerste grapefruit geplukt was, duurde het nog 120 jaar voor de zaadjes Noord-Amerika bereikten. En pas in 1929 werd de Ruby Red met rood vruchtvlees ontdekt. Grapefruit is vandaag een belangrijk exportproduct voor de Amerikaanse staat Florida. Afhankelijk van het seizoen komen onze grapefruits van over de hele wereld. Uit Israël, Turkije en Cyprus (in de winter),  Zuid-Afrika ('s zomers) of Mexico (in de herfst). Maar het merendeel komt dus uit de Sunshine State, met leveringen van november tot april.

Pompelmoesdieet

Vanaf de jaren 30 werd de vrucht erg populair. onder meer door het eenzijdige grapefruitdieet. Dat had geen enkele wetenschappelijke basis. maar dit neemt niet weg dat de pompelmoes erg gezond is. Zoals alle citrusvruchten zit hij vol vitamine C, kalium en vezels.

Hij bevat daarnaast weinig calorieën. Wel kan hij de (bij)werking van bepaalde geneesmiddelen beïnvloeden. Zo combineer je sommige cholesterol- of bloeddrukverlagers beter niet met grapefruit. Ook met bepaalde hartmedicatie en slaap- en kalmeringsmiddelen mix je 'm liever niet.

Koken met pompelmoes of grapefruit

Witte pompelmoes is sappig maar bitterder dan de rode of roze grapefruit. Die laatste zijn wat zoeter en heerlijk in bijvoorbeeld een salade. Grapefruit is lekker bij schaaldieren en vis maar ook bij gevogelte. Het sap wordt onder meer gebruikt voor sauzen en zelfs bij het maken van ceviche. Of in frisse cocktails en mocktails, natuurlijk.

Van cocktail tot gebak: de beste recepten

Lijkt het pellen en snijden van een grapefruit je een klus? Hier leggen we precies uit hoe dat moet. Daarna haal je er het beste uit met deze recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen