Meest recente artikelen

Kan ik via mijn voeding mijn weerstand verhogen?

Booster op je bord

Kan ik via mijn voeding mijn weerstand verhogen? Artikel

Dat gezond eten belangrijk is om lichaam en geest in topvorm te houden, staat vast. Maar is het mogelijk om via je voeding je weerstand te verhogen, en dus griepjes, hoestjes en andere ziektes te voorkomen? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: kan ik via mijn voeding mijn weerstand verhogen?

Het antwoord van Karolien

Vitaminen en vezels

 "Tijdens dit seizoen van griep en verkoudheden zijn we allemaal op zoek naar manieren om onze weerstand te boosten. Er is geen snel wondermiddeltje om je weerstand te verhogen, maar natuurlijk is gezonde voeding, binnen een gezonde levensstijl, wel een plus om je lichaam in de best mogelijke conditie te houden."

"Ga voor minstens 300 gram groenten en fruit per dag. Focus niet op een of andere superfood, die bestaat niet. Maar ga net voor variatie, waardoor je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet ook veel vezels, zo hou je je darmflora gezond. Onze darmbacteriën voeden zich met deze vezels. Ze vormen een eerstelijnsverdediging tegen inkomende ziektekiemen."

Supplementen of niet?

"Overweeg het innemen van vitamine D om je afweersysteem te ondersteunen. In ons land is het geen officiële aanbeveling. In het Verenigd Koninkrijk is de richtlijn om van oktober tot en met maart een vitamine D-supplement te nemen. Zelf volg ik het advies van de Britse gezondheidszorg, om geen riciso te lopen op een tekort in de donkere maanden."

"Daar stopt het dan ook: andere zogezegde weerstandsbevorderende supplementen en middeltjes zijn eerder gericht op financieel gewin dan op je gezondheid."

Recepten van Karolien, vol vitaminen en vezels

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen