Meest recente artikelen

Citrusvruchten zijn top

Citrusvruchten zijn top Artikel

Natuurlijk kent iedereen de klassieke citroen en sinaasappel. Maar wist je dat er meer dan duizenden soorten citrusvruchten zijn? Alleen al de sinaasappel telt meer dan 2000 rassen... Wat een familie!

Zo zuur!

Citroen is het prototype van de citrusvrucht. Knalgeel met sappig en erg zuur vruchtvlees. Oorspronkelijk komt de vrucht uit Zuidoost-Azië, maar ze wordt al eeuwen in het zuiden van Europa geteeld. Rijpe citroenen hoeven niet echt knalgeel te zijn. Citroenen kun je gemakkelijk 4 tot 5 weken bewaren.

Vitaminebommen

Dat citrusvruchten de kampioenen zijn in het leveren van vitamine C, dat wist je al. Maar wist je dat de helft van citrusvruchten al 110% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat? Grapefruit en sinaasappelen zijn de echte bommen wat vitamine C betreft: één exemplaar levert je maar liefst 60 mg vitamine C. Daarna volgen citroen en limoen met elk 25 mg.

Smaakmakers ten top

De culinaire mogelijkheden met citrus zijn eindeloos. Ze helpen niet alleen om evenwicht te brengen tussen smaken, als smaakmaker mogen ze ook niet genegeerd worden. Citrussap brengt een instant frisse toets in je gerechten. Combineer pompelmoes met avocado, grijze garnalen of asperges. De smaak van een kumquat past heel goed bij schaaldieren, sinaasappels zijn erg lekker bij sint-jakobsvruchten en langoustines.

>> pompelmoes
>> sinaasappel
>> mandarijn
>> limoen
>> kumquat
>> clementine
>> citroen
>> cedercitroen

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen