Meest recente artikelen

Is havermout glutenvrij?

Nu ben je zeker

Is havermout glutenvrij? Artikel

Dat het goed voor je is, wist je vast al. Maar is havermout ook glutenvrij? Wij zochten het voor je uit.

Wie op zoek is naar een gezond en vullend ontbijt kiest vaak voor havermout. Maar wat als je intolerant bent voor gluten of lijdt aan coeliakie? Kan je het dan nog op het menu zetten?

Gluten komen voor in allerlei granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Gluten zijn onoplosbaar in water en dienen, opgeslagen in de graankorrel, als reservevoedsel voor de plant. Ze komen niet voor in dierlijke producten. Helaas zijn sommige mensen intolerant voor gluten. Zij mogen dus geen tarwe, rogge, gerst, spelt … gebruiken en dan wordt het moeilijk om bijvoorbeeld voor het ontbijt een glutenvrij alternatief te vinden. Havermout kan het perfecte antwoord bieden. Want hoewel havermout afkomstig is van het graan haver, bevat het van nature geen gluten.

Maar …

Check voor de zekerheid wel altijd de verpakking. Mensen die strikt glutenvrij moeten eten, mogen niet zomaar haver eten. Sommige havermoutvlokken worden namelijk verwerkt in bedrijven waar ook producten met gluten gemaakt worden, waardoor er kruisbestuiving kan plaatsvinden. Als je onderstaand logo met de doorgestreepte aar op de verpakking ziet staan, met daaronder een landcode (2 letters, voor België is dat BE) en drie cijfers (die kunnen verschillen per product, want staan voor het merk) is het product veilig te gebruiken voor wie glutenvrij moet eten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen