Meest recente artikelen

Onmisbaar in Midden-Oosterse keuken, maar: wat is tahini?

En dit maak je ermee

Onmisbaar in Midden-Oosterse keuken, maar: wat is tahini? Artikel

Je komt het ingrediënt steeds vaker tegen in recepten, zeker uit de Midden-Oosterse keuken. Maar wat is tahini (of tahin) nu juist? En wat kun je er allemaal mee klaarmaken?

Als je dol bent op de recepten van Yotam Ottolenghi, dan is het een van de ingrediënten die je zeker in huis moet hebben. Het is een belangrijke smaakmaker in hummus, maar ook in andere gerechten. Maar wat is tahini nu juist?

Sesamzaadpasta

Tahin is een smeuïge pasta van geroosterde sesamzaadjes. Het heeft een romige, nootachtige smaak die zoete en hartige gerechten beter maakt. Hummus en baba ganoush krijgen er die typische olie- en nootachtige, licht bittere smaak van. Het is dan ook onmisbaar in Midden-Oosterse keuken. Vooral in Israël, Libanon en Syrië wordt het vaak gegeten.

Wat is lekker met tahini?

Heel veel. De sesampasta is ideaal om sauzen en dips op smaak te brengen. Het vormt de basis van de tahinsaus die onder meer bij shoarma en falafel wordt geserveerd. Tahin is ook heerlijk bij geroosterde groenten, in een dressing of een soepje. De pasta is zelfs lekker puur op een toastje of op de boterham, als een soort van pindakaas. Hij wordt zelfs geserveerd bij vanille-ijs. Wil je dat de tahin wat vloeibaarder is, dan kun je de pasta met yoghurt mengen.

Wat is de beste tahini?

Tahini wordt steeds vaker gebruikt en je vindt het dan ook in de meeste grotere supermarkten. De smaak verschilt echter sterk van merk tot merk en je vraagt dus best naar tahin van goede kwaliteit. Die komt meestal uit Israël of Libanon. Er bestaat witte en bruine tahin. Voor de witte versie worden de sesamzaadjes gepeld voor het roosteren, bij de bruine tahin niet.

Zelf tahini maken

Je kunt de pasta natuurlijk ook gewoon zelf maken. Daarvoor rooster je 250 gram sesamzaadjes in een oven van 175°C. Het duurt ongeveer een kwartier maar let erop dat ze niet verbranden. Maal ze daarna in de blender tot een dikke pasta. Vervolgens meng je deze met wat olijfolie (zo'n 70 ml) en je tahini is klaar. Je kunt zelfgemaakte tahini minstens een maand bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.

Probeer deze recepten met tahini

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen