Meest recente artikelen

Wie is Yotam Ottolenghi?

De man die ons za'atar, sumak en harissa leerde kennen

Wie is Yotam Ottolenghi? Artikel

Yotam Ottolenghi is al enkele jaren een van de populairste chefs ter wereld. Met zijn kleurrijke en speelse gerechten bewijst hij dat groenten in de hoofdrol enorm spannend kunnen zijn.

Yotam Ottolenghi

  • werd geboren op 14 december 1968 in Jeruzalem in een Joods-Italiaanse familie.
  • studeerde literatuur en filosofie in Tel Aviv.
  • verhuisde in 1995 naar Amsterdam en in 1997 naar Londen, waar hij gedurende zes maanden een Franse kookopleiding volgde bij Le Cordon Bleu. Daarna deed hij ervaring op in diverse restaurants en bakkerijen.
  • opende in 2002 de eerste Ottolenghi-deli in Notting Hill (Londen), samen met zijn Palestijnse zakenpartner Sami Tamimi.
  • schreef tussen 1996 en 2010 een populaire vegetarische kookcolumn voor The Guardian.
  • brak in 2010 internationaal door met zijn tweede kookboek Plenty.
  • heeft in Londen ondertussen zeven restaurants en deli's.
  • schreef in totaal tien kookboeken als hoofd- en co-auteur.
  • is getrouwd met Karl Allen, een jurist, met wie hij twee zoontjes heeft: Max en Flynn.

Waarom wij 'm bewonderen

Ottolenghi zette de Midden-Oosterse keuken bij ons op de kaart. Zijn kleurrijke, speelse en erg smaakvolle keuken biedt veel inspiratie om met groenten, kruiden en smaken te experimenteren. Groenten spelen sowieso de hoofdrol in zijn gerechten en dat was toen z'n eerste boek uitkwam een echte innovatie. Door wereldse smaakmakers en verrassende toppings toe te voegen transformeert hij gekende ingrediënten tot spannende gerechten. Of je nu vegetarisch eet of niet, Ottolenghi's keuken maakt iedereen blij.

5 musts in zijn gerechten

  1. Umamibommetjes. Denk aan zwarte olijven, tomatenpuree, miso, sojasaus, vissaus, kappertjes, ansjovisfilets …
  2. Extra pit met (gedroogde) pepertjes en verse gember.
  3. Frisheid met (ingemaakte) citroen, limoen, verschillende soorten azijnen, granaatappelpitjes …
  4. Knapperigheid. Daarvoor gebruikt hij o.a. pistachenoten, pijnboompitten, sesamzaadjes, gefrituurde uitjes, panko (Japans broodkruim) …
  5. Vloeibaar goud in de vorm van lopende tahin, honing en ahornsiroop.

Aan tafel met Ottolenghi

In zijn podcast 'Simple pleasures' nodigt Yotam Ottolenghi telkens een bekende gast uit om bij hem thuis te komen proeven van enkele gerechten uit zijn boek Simpel. Aan tafel delen ze hun opvattingen over eten, cultuur, reizen en de simpele dingen van het leven. De moeite waard om eens te beluisteren!

De ultieme Ottolenghi-smaakmakers

Dit zit er altijd in Ottolenghi’s koelkast

  • Melkproducten. Van boter over yoghurt tot allerlei soorten jonge en oude kazen. Voor sauzen en toppings worden vooral (gebruinde) boter of Griekse yoghurt gebruikt. Jonge kazen zoals feta, burrata en ricotta worden dan weer als ‘ster’ van het gerecht gebruikt. Ten slotte voegen oude kazen zoals cheddar, parmezaan, pecorino en gruyère extra pit en diepte (of umami) toe aan comfort food zoals lasagne en risotto. Uiteraard kun je ze vervangen door volwaardige plantaardige alternatieven.
  • Kant-en-klaar deeg. Met kant-en-klaar filo- of bladerdeeg maak je in geen tijd zoet en hartig gebak.
  • Eieren. Of je ze nu gebruikt in een frittata, als kleefmiddel voor een krokant laagje, als bindmiddel in groentefritters of gewoon gebakken in de pan: eieren zijn superveelzijdig en onmisbaar in Ottolenghi’s keuken.
  • Verse groene kruiden. In sausjes of als afwerking: kruiden zoals koriander, munt, peterselie, basilicum, dille en dragon tillen gerechten naar een hoger niveau.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen