Meest recente artikelen

7 Midden-Oosterse smaakmakers die jouw gerechten opfleuren

Lekker Libanees

7 Midden-Oosterse smaakmakers die jouw gerechten opfleuren Artikel

Midden-Oosterse gerechten zijn momenteel superhip. Maar zo'n exotische gerechten vragen natuurlijk ook om exotische ingrediënten. Deze 7 smaakmakers zijn onmisbaar in Midden-Oosterse keuken en moét je dus in huis halen voordat jij je waagt aan je experiment.

7 Midden-Oosterse smaakmakers

1. Granaatappelsiroop

Granaatappelsiroop of -melasse, een dikke siroop van ingekookt granaatappelsap, is met z'n zurige smaak een must in de Libanese keuken. Je gebruikt het in marinades of dressings, vaak als vervanger van citroensap of azijn. Vind je geen granaat- appelmelasse? Vervang het door balsamicostroop.

Lekkere gerechten met granaatappelsiroop:

2. Bulgur

Bulgur wordt gemaakt van harde tarwe, die gebroken, gekookt én (in de zon) gedroogd wordt. Je gebruikt de graantjes op dezelfde manier als couscous of rijst en maakt er lekkere tabouleh of pilav mee.

Lekkere gerechten met bulgur:

3. Labneh

Niet meer of minder dan uitgelekte yoghurt, gemengd met wat zout. Je kunt dus ook zelf labneh maken. Laat Griekse yoghurt 8 uur uitlekken en voeg nadien een snuifje zout toe. Serveer het met een scheutje olijfolie als beleg voor op de boterham of romige dipsaus.

Lekkere gerechten met labneh:

4. Za'atar

Voor een verse bos za'atar, een wild kruid met een smaak die ergens tussen tijm en oregano ligt, moet je helaas naar het Midden- Oosten. Hier vind je za'atar enkel in gedroogde vorm, vaak in kruidenmengelingen. Meng jouw favoriete mix met olijfolie als marinade voor je groenten, vis of vlees of maak er een dip van voor bij je hapjes.

Lekkere gerechten met za'atar:

5. Kikkererwtenmeel

Kikkererwten zijn niet alleen lekker in stoofpotjes of hummus, maar worden ook tot meel gemalen. Door het hoge eiwitgehalte is het meel een goed plantaardig bindmiddel, bijvoorbeeld ter vervanging van een eitje voor een veganistische burger. De nootachtige smaak maakt het extra lekker. Probeer bijvoorbeeld deze veggieballetjes met groentesalsa.

6. Sumak

Dit fruitige besje herken je aan de dieprode kleur. Met z'n zurige smaak zorgt het voor een heerlijk frisse toets. Geen wonder dus dat het in de Libanese keuken vaak citroen vervangt en lekker smaakt bij geroosterde vis of kip. Let wel: sumak verliest snel zijn aroma. Verwarm het dus niet te lang, maar voeg het pas op het einde toe.

Lekkere gerechten met sumak:

7. Tahini

Tahin of tahini is een pasta, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Je koopt het in de supermarkt of maakt het makkelijk zelf: rooster de sesamzaadjes kort in een oven van 175°C en mix met wat olijfolie. Lekker!

Lekkere gerechten met tahini:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen