Meest recente artikelen

Zo maak je soep met extra veel vitaminen

Een bordje gezond

Zo maak je soep met extra veel vitaminen Artikel

Een dampende kom soep kan je heerlijk verwarmen én is een gezonde maaltijd. Toch? Of hoe zat dat met groenten koken en vitamineverlies?

Ja, dat van dat vitamineverlies klopt: wanneer je groenten kookt, gaan een deel van de wateroplosbare vitaminen (zoals vitamine C) verloren. Toch blijft soep een gezonde maaltijd, en wel hierom.

  • Anders dan bij groenten die je kookt en waarvan je het kookwater (waarin de wateroplosbare vitaminen zijn overgegaan) weggiet, wordt bij soep het kookwater mee gebruikt. Zo krijg je een heleboel van die vitaminen alsnog binnen.
  • Sommige vitaminen en voedingsstoffen – denk bijvoorbeeld aan lycopeen – worden beter door ons lichaam opgenomen uit gare groenten dan uit rauwe. Ook het beetje vetstof dat je gebruikt om de groenten voor je soep aan te stoven, zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen beter door ons lichaam worden opgenomen.

Soep blijft steeds een goede bron van vitaminen. Er zijn natuurlijk wel wat dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk vitaminen binnen krijgt.

Zo maak je soep met extra veel vitaminen

  • Gebruik véél groenten, en eventueel ook wat fruit (sinaasappel of mango zijn bijvoorbeeld lekker bij wortelen, appel bij pastinaak of bij pompoen). Hoe meer groenten (en fruit), hoe meer vitaminen.
  • Maak soep van meerdere soorten groenten: de ene bevat meer wateroplosbare vitaminen, de andere dan weer meer voedingsstoffen die beter kunnen opgenomen worden door ons lichaam na garing. Zo compenseert het ene het andere.
  • Ga voor felle kleurtjes. Vooral groene, oranje en rode voedingsmiddelen bevatten veel vitaminen.
  • Maak, als je er tijd voor hebt, zelf bouillon van botten. Die bevat extra veel vitaminen en mineralen, véél meer dan een kant-en-klaar bouillonblokje. Dat laatste bevat trouwens meestal ook erg veel zout. Zelfgemaakte bouillon kun je in één keer in een grote portie maken en in porties in de diepvriezer bewaren.
  • Kook de groenten niet te lang. 15 à 20 minuten koken volstaat meestal. Hoe korter je de groenten kookt, hoe meer vitaminen er behouden zullen blijven. Je zet het vuur best ook niet helemaal open: op een zacht vuurtje pruttelen is voldoende.
  • Gebruik rauwe groenten en verse kruiden om je soep mee af te werken. Peterselie bevat bijvoorbeeld veel vitaminen en mineralen en kun je over zowat elke soep strooien. Ook rauwe sojascheuten of heel fijn gesnipperde verse spinazie zijn lekkere afwerkingen. Doordat ze niet gekookt zijn, voegen ze een extra portie vitaminen toe.
  • Warm je soep weer op, doe dat dan per portie – in een pannetje of in de microgolfoven. Zet niet de hele pot weer op het vuur: elke keer wanneer je soep verwarmt, zal ze vitaminen verliezen.

Aan de slag met onze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen