Meest recente artikelen

Grote ketel op het vuur? Zo kun je soep bewaren

Drie manieren

Grote ketel op het vuur? Zo kun je soep bewaren Artikel

Wanneer je zelf soep maakt, is de kans groot dat er meer in de pot zit dan je in een keer op krijgt. Maar hoe kun je soep bewaren zodat ze na het opwarmen nog even lekker smaakt? Enkele tips…

Het fantastische aan zelf soep maken is dat je meestal met te veel soep eindigt voor een maaltijd. Zo kan je meermaals van genieten. Maar hoe moet je soep bewaren zodat ze even perfect blijft?

Soep bewaren: 3 manieren

Soep bewaren in de koelkast lijkt het meest logische. Zeker als het geen enorme hoeveelheid is die je binnen de twee à drie dagen gaat opmaken. Wil je dat de soep langer goed blijft en bijvoorbeeld niet zuur wordt? In de diepvries blijft ze tot drie maanden goed. Daarnaast kun je soep bewaren in een weckpot.

Niet geschikt voor de diepvriezer

Je kunt niet zomaar alles invriezen. Zo kunnen ook sommige soepen niet tegen de vrieskou. Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof. Invriezen maakt dikkere soepen – met extra veel groenten of met rijst en vermicelli – dan weer papperig. Die toevoegingen kun je er desnoods wel uitzeven. Bij het opwarmen, voeg je dan nieuwe toe.

Soep invriezen: zo doe je het

Gelukkig is de diepvries wel prima voor heel wat andere soepen, zoals gepureerde groentesoep, vleessoep of bouillon. Toppings en andere afwerking hou je apart en doe je er pas bij wanneer je de soep serveert. Zo kun je soep bewaren in de diepvries

  • Verdeel de soep in porties en laat ze goed afkoelen. Doe de luchtdichte potjes niet te vol want de vloeistof zet natuurlijk nog uit bij het invriezen. Zet ze eventueel nog even in de koelkast.
  • Noteer de datum, zo weet je hoe lang je de soep nog kan bewaren. Dan kunnen ze de vriezer in.
  • Voor een optimale smaak, laat je de soep volledig ontdooien in de koelkast voor je ze weer opwarmt. Is ze wat te dun geworden? Ook dan zijn er oplossingen.

Soep bewaren in een glazen pot

Een goed idee als je geen diepvries hebt, of als deze al vol zit met andere soepjes. In plaats van soep in te vriezen, kun je ze ook inmaken in steriele potten. Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed.

  • Eerst steriliseer je propere glazen potjes in kokend water.
  • Daarna vul je ze met zo heet mogelijke soep en sluit je ze luchtdicht af met een deksel.
  • Je kunt de soep zo weer opwarmen in een pannetje of de magnetron.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen