Meest recente artikelen

Alles-in-1: zo verzin je je eigen one sheet dinners

Minder gedoe, minder afwas!

Alles-in-1: zo verzin je je eigen one sheet dinners Artikel

One sheet dinners zijn snel, makkelijk én smakelijk. Gooi je favoriete ingrediënten op een bakplaat, even wachten… en klaar. Regels zijn er bijna niet (lees vooral verder). Nog efficiënter: one sheet dinners kun je perfect vooraf klaarmaken!

Hoe dol je ook bent op uitgebreid koken, soms moet het gewoon efficiënt zijn. 'One sheet dinners' zijn dat. Bovendien kan je bijna elk gerecht omturnen in een one sheet dinner. Stap 1: je gooit al je favoriete ingrediënten op een bakplaat. Stap 2: je wacht tot het klaar is.

Net zoals bij stoofpotjes en ovenschotels hoef je niet de hele tijd toe te kijken maar kan je lekker even iets anders gaan doen. Bijkomende troef: je moet enkel de bakplaat afwassen. Bovendien mag je je creativiteit de vrije loop laten bij one sheet dinners. Er zijn slechts een paar regels voor de volgorde van de ingrediënten, de rest bepaal je zelf.

One sheet dinners zelf samenstellen

Je begint met het kiezen van vlees of vis, gevogelte of een veggie variant. One sheet dinners garen snel op hoge temperatuur. Kijk daarom eerst naar de gaartijd en -temperatuur van je vlees of vis. Vlees gekozen? Voeg dan de groenten toe. Groenten vallen in twee categorieën: snel- en langkokende groenten. Ook de grootte van de stukken groente heeft invloed op de baktijd. Kleinere stukken zijn natuurlijk sneller gaar.

Snel of sneller?

Snelkokende groenten zijn de zachtere soorten zoals ui, paprika, tomaten en boontjes. Ze garen snel wanneer ze uitgespreid over een bakplaat in een hete oven worden gebakken. Ook diepvriesgroenten garen snel omdat ze vaak voorgekookt zijn. Reken op zo'n 12 tot 20 minuten. Langkokende groenten, zoals (zoete) aardappelen, spruitjes, bloemkool en bieten zijn in een halfuurtje gaar, afhankelijk van de grootte. Stop deze groenten daarom eerst in de oven en voeg je vlees, vis of gevogelte later toe aan je one sheet dinner.

Een of twee stappen?

Hou je het graag gemakkelijk, combineer dan snel garende vis met snelkokende groenten zoals tomaat of asperges. Stevige groenten zoals aardappelen kunnen bijvoorbeeld samen met kippenbouten de oven in. Wil je voor je one sheet dinner ingrediënten met verschillende kooktijden combineren, dan moet je in twee stappen werken. Je start met de ingrediënten die meer tijd nodig hebben en voegt halverwege de rest toe.

Extra krokant

Voor extra crunch verwarm je de oven voor met de bakplaat erin. Zo krijgt de kip een krokant laagje als je ze met het vel op de plaat legt. Ook aardappelstukjes krijgen op die manier een korstje. Vul de bakplaat ook niet van rand tot rand. Verdeel de ingrediënten in een gelijkmatige laag en laat wat plaats over aan de zijkanten. Zo kan de warme lucht circuleren en worden de ingrediënten van je one sheet dinner lekker knapperig.

Zó voorbereid

Heb je weinig tijd om te koken tijdens de week, dan zijn one sheet dinners ideaal. En niet alleen omdat ze zo makkelijk zijn. Je kan one sheet dinners namelijk perfect op voorhand klaarmaken. Trek in het weekend een uurtje uit om te preppen en je week is gered. Maak de ingrediënten alvast ovenklaar (groenten schoonmaken, vlees snijden…) en stop ze afzonderlijk in afsluitbare zakken of bakjes. Kom je thuis na een drukke dag, dan hoef je enkel de doosjes of zakjes leeg te schudden op de bakplaat en eventueel nog wat olijfolie en kruiden toe te voegen. Easy peasy!

One sheet dinners: graag een voorbeeldje?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen