Foie Gras op het menu: 4 feestrecepten waarmee je scoort als een echte chef
Chef-kok Sam D’Huyvetter creëerde originele recepten met Belgische Foie Gras
Advertorial
Jaar na jaar blijft Foie Gras dé ster van elk feestmenu. Maar wat als je deze klassieker dit jaar op een verrassende manier serveert? Chef-kok Sam D'Huyvetter creëerde vier originele recepten met Belgische Foie Gras, waarmee je je tafelgasten echt kunt verwennen.
Een dotje uien- of vijgenkonfijt en een paar sneetjes briochebrood of toast: meer heb je niet nodig, toch? Als vaste waarde op de feesttafel wordt Foie Gras bijna altijd op dezelfde manier geserveerd. Zin om wat origineler uit de hoek te komen? Dan kun je rekenen op Sam D'Huyvetter en zijn inspirerende ideeën. Speciaal voor jou heeft deze chef-kok creatieve en eigenzinnige recepten bedacht waarin dit pareltje uit het Belgische en Europese culinaire erfgoed de hoofdrol speelt.
Culinaire parel van Belgische bodem
Wanneer je Foie Gras bereidt, begint alles bij een zorgvuldige selectie van het product. Foie Gras koop je rauw, half gegaard of gebruiksklaar in een glazen pot of conservenblik. Naast de presentatievorm is het ook belangrijk dat je kijkt waar het product vandaan komt. In 2023 produceerde België 12 ton Foie Gras. Daarmee is ons land de op vier na grootste producent van deze specialiteit in Europa. Maar Belgen zijn ook fervente liefhebbers van deze lekkernij, waarvan de eerste sporen teruggaan tot het oude Egypte. Gemiddeld consumeert elke Belg zo’n 100 g Foie Gras per jaar!
Als je Belgische producten koopt, steun je niet alleen de lokale economie, maar weet je ook zeker dat je kwaliteitsproducten krijgt die voldoen aan een reeks criteria die de Europese instanties hebben vastgelegd. Waalse producenten moeten zich bijvoorbeeld houden aan een streng charter voor het welzijn, de leefomgeving en de voeding van hun dieren.
Streng charter, strikte regels
Uit bezorgdheid voor het dierenwelzijn verplicht Euro Foie Gras, de Europese federatie van Foie-Grasproducten, fokkers ertoe om de natuurlijke rechten van hun dieren te respecteren. Eenden die worden gefokt voor de productie van Foie Gras moeten bijvoorbeeld 90 % van hun leven in de buitenlucht doorbrengen. Bovendien moeten ze lokale maïs zonder ggo’s te eten krijgen. Ook het vetmesten gebeurt volgens de regels van de kunst en met respect voor de traditie. Dat wordt uitsluitend tijdens de laatste twee levensweken van volwassen eenden gedaan. Het vetmestproces wordt manueel en uiterst precies uitgevoerd en is niet pijnlijk voor de dieren. Eenden hebben immers van nature een soepele, elastische slokdarm, zodat ze een voedselreserve kunnen aanleggen voor hun jaarlijkse migratie. Na het verwijderen worden de eendenlevers zorgvuldig gecontroleerd, gereinigd en geïnspecteerd voordat ze worden verwerkt. Eén ding is duidelijk: Foie Gras is vooral een verhaal van gepassioneerde vakmensen, een smaakvol en authentiek product dat volgens strikte regels wordt vervaardigd door Belgische producenten.
4 onweerstaanbare feestrecepten met Foie Gras
Om deze lokale lekkernij een speciaal plekje op de feesttafel te geven, heeft chef-kok Sam D'Huyvetter de handen uit de mouwen gestoken. Deze trotse ambassadeur van Belgische Foie Gras heeft 4 originele recepten boordevol smaak bedacht. In een brioche, bereid als schnitzel, met ananas of verwerkt in een vogelnestje: dit jaar wordt Foie Gras dé ster van je feestdiner!
LUNCH – Brioche Foie Gras sandwich op basis van rauwe Foie Gras
Voorbereidingstijd: 10 min.
Bereidingstijd: 20 min.

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 brioche bollen – 8 stukjes rauwe Foie Gras – 4 rode uien – 1 bos platte peterselie – 100g parmezaan – 50 g pecorino – 1 citroen – 100 ml vermouth – peper & zout – 6 el rode wijnazijn – 4 el suiker – 1 teen look – 100 g boter – olijfolie
Bereiding:
1. Mix de peterselie met citroenzeste en sap van de helft van de citroen, parmezaan en olijfolie. Kruid af met peper en zout.
2. Bak de Foie Gras in een warme pan. Voeg het teentje look en een klontje boter toe. Draai de Foie Gras om, kruid met peper, zout en 2 el suiker.
3. Snijd de sinaasappel in partjes.
4. Blus met vermouth en 3 el rode wijnazijn.
5. Werk de saus af met boter.
6. Snipper de rode ui, kruid met peper, zout en laat zacht stoven in boter.
7. Voeg 2 el suiker toe en blus met 3 el rode wijnazijn. Laat uitkoken.
8. Beleg de brioche met de Foie Gras.
9. Werk af met gremolata, uiencompote en pecorino.
HOOFDGERECHT – Schnitzel pasta met halfgegaarde (terrine) Foie Gras
Voorbereidingstijd: 15 min.
Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten (voor 4 personen):
2 eendenborstfilets – 500 g terrine de Foie Gras – 500 g fijne panko – 4 eieren – 100 g bloem – peterselie – 100 ml kippenfond – scheut witte wijn – 2 sjalotten – 3 tenen look – 2 bladen laurier – 2 takjes tijm – 100 ml vette room- peper & zout – 100 g diepgevroren Foie Gras – 500 g tagliatelle – olijfolie – 200 g boter
Bereiding:
1. Snijd de eendenborstfilet horizontaal doormidden en verwijder het vel.
2. Beleg de halve filet met een dunne plak Foie Gras terrine, vouw dubbel en klop plat tussen twee vellen bakpapier.
3. Paneer in bloem, eieren en panko. Bak mooi aan in olijfolie en boter.
4. Bak wat fijngesneden sjalot en look aan, voeg tijm en laurier toe. Blus dit met witte wijn en kippenfond.
5. Laat reduceren, voeg room toe en verwijder de tijm en laurierbladeren. Mix alles samen.
6. Zeef de saus en monteer met klontjes boter en stukjes Foie Gras. Mix goed door en laat even opkoken.
7. Kook de tagliatelle.
8. Giet de pasta af.
9. Meng met de saus en fijngehakte peterselie en kruid af met zout en zwarte peper
10. Draai de pasta op een bord, leg de schnitzel erbij en werk af met geraspte Foie Gras.
HOOFDGERECHT – Gebakken Foie Gras met bbq ananas & whisky op basis van rauwe Foie Gras
Voorbereidingstijd: 30 min.
Bereidingstijd: 10 min.

Ingrediënten (voor 4 personen):
8 stukken rauwe Foie Gras escalope – 1 ananas – 4 rode uien – 5 blaadjes salie – 100 ml whisky – 2 stuks steranijs – 1 kaneelstok – 100 g veenbessen – 100 g perenstroop – 1 el honing – 150 g suiker – 200 g boter – rode wijnazijn – olijfolie – citroen – peper & zout
Bereiding:
1. Schil de ananas en snij het midden eruit.
2. Breng 100 ml water aan de kook met 50 g suiker, whisky, steranijs, kaneel en citroen. Laat kort doorkoken en marineer de ananas hierin.
3. Snipper de rode ui en bak aan in boter en olie. Voeg de veenbessen toe en laat even stoven. Voeg 2 el suiker toe, blus met een scheutje rode wijnazijn en werk af met citroensap.
4. Kook 250 ml ananas marinade op met een paar lepels suiker, honing, perenstroop en 5 blaadjes salie. Laat zacht inkoken.
5. Grill de ananas op de bbq met de lakage van suiker, honing en perenstroop.
6. Bak de Foie Gras in warme pan, kruid met peper en zout, en voeg een klontje boter toe.
7. Snijd de ananas in stukken, werk af met de Foie Gras, uiencompote en lakage.
HOOFDGERECHT – Vogelnest met Foie Gras op basis van Foie Gras terrine
Voorbereidingstijd: 15 min.
Bereidingstijd: 45 min.

Ingrediënten (voor 4 personen):
600 g eend (boutenvlees) – 100 g paneermeel – 200 g halfgegaarde (terrine) Foie Gras – 4 tenen look – 2 uien – 100 ml porto – 50 ml cognac – 200 g boter – 100 ml melk – peper & zout – 10 grote aardappelen – 250 g veenbessen compote – 200 ml bruine fond – 150 ml room – 1 bos peterselie
Voorbereiding:
1. Maal het boutenvlees fijn tot gehakt of laat het malen bij de slager. Kruid met peper en zout en meng het met de helft van de paneermeel tot een geheel.
2. Snijd de Foie Gras terrine in grote vierkante stukken en vorm deze tot een bal.
3. Kook de bruine fond, samen met gebakken look en ui. Blus deze met porto en cognac laat ze inkoken en breng ze daarna op smaak met peper en zout.
4. Omhul de Foie Gras bal met het gehakt en rol tot een grote bal. Paneer de gehaktbal met het resterende paneermeel en bak ze kort goudbruin in een pan.
5. Laat ze vervolgens 15 min verder garen in de oven op 160°C.
6. Kook de aardappelen gaar en maak er een romige puree van met boter, room en melk. Kruid goed af.
7. Werk de saus af met room en boter en voeg vervolgens enkele stukjes Foie Gras terrine toe. Mix de saus glad voor een zachte textuur.
8. Dresseer de puree op het bord en plaats de het vogelnestje van eend erbovenop. Werk af met de veenbessen compote en fijngehakte peterselie.
9. Dresseer met de romige saus.
Meer weten?
Wil je meer weten over de productie van Foie Gras in België? Of ben je nieuwsgierig naar meer recepten? Bezoek dan snel de website van de Foie Gras route.
