Meest recente artikelen

De diepvries in!

Zo hou je alles vers en lekker

  • Deel dit artikel:
De diepvries in! Artikel

Redder in nood op drukke dagen én goed om minder voedsel te verspillen: de diepvries. Met deze tips word je een echte ijskoningin.

3 vuistregels

1. Vries verse producten zo snel mogelijk in, zo gaan de minste voedingsstoffen verloren. Let wel: warme restjes laat je beter eerst afkoelen alvorens ze in te vriezen. Verse groenten invriezen? Blancheer ze dan eerst even voor je ze in de diepvries stopt. Dit zorgt ervoor dat de vitaminen en de kleur beter bewaard blijven.

2. De datum doet ertoe: anders dan de diepvries doet vermoeden, zijn producten niet eeuwig houdbaar. Schrijf een datum op je pakketje, zo weet je precies hoelang het al in de diepvries zit.
Een paar richtlijnen:
• Magere producten (zoals kip, vis en geblancheerde groenten): 8 à 9 maanden.
• Vette producten (zoals boter, avocado en vette vis): 2 à 4 maanden.
• Zacht fruit (zoals aardbeien, braambessen, frambozen): 1 jaar.
• Kruiden in een ijsblokje met olie: 3 maanden.
• Brood en gekookte deegwaren of rijst: 3 maanden.
• Bereide gerechten zoals soep, saus of stoofpotjes: 3 maanden.

3. Kies voor het juiste verpakkingsmateriaal. Dit is bij voorkeur dampdicht, zodat het product beschermd blijft tegen uitdroging, en is sterk genoeg bij lage temperaturen. Kunststof (polyethyleen) of aluminium zijn hiervoor ideaal.

Goed ontdooien

Groenten: diepvriesgroenten kun je meteen mee koken zonder eerst te ontdooien.
Fruit: verliest veel vocht tijdens het ontdooien, dus zorg dat er een bakje onder staat. Let wel: zacht fruit (zoals
aardbeien) is ontdooid niet meer lekker om zo te eten, maar doet het prima in confituur of een smoothie!
Vis/vlees: laat je eerst ontdooien in de koelkast. Invriezen beschadigt namelijk het verdedigingsmechanisme van vis of
vlees, waardoor bacteriën meer kans krijgen om binnen te dringen. Goed om te weten: bacteriën houden niet van kou, geef ze dus geen kans, door je vis of vlees in de koelkast te ontdooien!
Echt weinig tijd? Ontdooi dan in de microgolf, maar zorg dan dat je het daarna meteen bereidt! Het wordt altijd aangeraden ontdooid voedsel niet meer opnieuw in te vriezen.

Extra slim

Vooruit koken is altijd slim. Met deze invriestips worden zelfs drukke dagen een feest…
• platte pakjes ontdooien sneller, handig als je hongerig bent!
Let op met room in sauzen die je wilt invriezen, die durven te schiften bij het ontdooien.
Breng een bereide maaltijd nog niet helemaal op smaak. De smaak verandert namelijk nog in de diepvries: kruiden worden scherper en pikanter.
Pasta invriezen kan, maar roer ’m eerst door een lekkere saus. Zo wordt hij niet droog.
Maak op een luie zondag je eigen homemade diepvriespizza! Helemaal niet moeilijk, superlekker en een pak gezonder dan de kant-en-klare varianten uit de supermarkt.

DIT STOP JE BETER NÍÉT IN DE DIEPVRIES

• aardappelen
• fruit, zoals appels, peren, kiwi’s…
• gekookte of rauwe eieren
• zetmeelgebonden sauzen

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen