Meest recente artikelen

Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 2

SOS Sofie

Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 2 Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen over de feestdagen, van feestelijke hapjes tot kerstbarbecue. Bekijk zeker ook de video!

Lees hier ook "Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 1"

Koen: "Hoelang op voorhand mag ik oesters openen?"

Voor oesters geldt hetzelfde als voor alles dat uit het water komt: hoe verser, hoe beter. Je opent ze best zo kort mogelijk voor het serveren. In elk geval eet je ze op de dag dat je ze openmaakt en leg je ze op ijs, om bederf te voorkomen.

Anoek: "Is er een feestelijk alcoholvrij aperitiefje voor de 'bobs', dat ook gewoon in een champagneglas past?

Deze eenvoudige rose icetea op basis van rozenlimonade, rozenbottelthee en ahornsiroop is heerlijk en ziet er superfeestelijk uit. Geen gedoe met ijsschilfers en garnituren – al staat een framboosje in het glas wel extra feestelijk. Vind je dat wat te zoet, dan is het tomatenwater van Piet Huysentruyt een verrassend alternatief.

Evi: "Voor de gasten die niet zo dol zijn op dessert voorzie ik een bordje kaas. Welke kaas koop ik, zodat ik zeker 'safe' zit met mijn keuze?

Als dessert wordt meestal gekozen voor een bordje met 3 à 5 stukjes kaas. 150 g per persoon (in totaal) is zeker voldoende. Ga voor een kaas met witte korst (een lekkere brie of camembert bijvoorbeeld), een halfharde kaas en één die meer afsmaakt, zoals bijvoorbeeld een zachte geitenkaas. Eventueel kun je deze nog aanvullen met een stukje kaas met rode korst, en een blauwschimmelkaas. Hier ontdek je alvast de lekkerste lokale kazen. Vergeet er niet een beetje rucola, iets zoet zoals confijt en een lekkere cracker bij te serveren.

Lees hier nog meer over de perfecte kaasschotel.

Kathleen: "Ik wil niet altijd wijn drinken, maar zoekeen non-alcoholisch alternatief om te schenken bij het eten. Een feestelijk, smakelijk en kruidig watertje? Bestaat dat?"

Vul je mooiste karaf met water, enkele plakjes biocitroen (of limoen) en wat takjes tijm of rozemarijn. Subtiel en lekker! Wil je het kerstiger, laat dan wat granaatappelpitjes in het water rondzwemmen in plaats van citroen. Het water is het lekkerst als het een uurtje heeft kunnen trekken in de koelkast. Ontdek hier nog meer recepten voor water met een smaakje.

Eva: "Hoe zorg je ervoor dat alles goed warm is wanneer je het serveert? Voor veel man is dat bij mij zo'n chaos."

Alles begint met een goede planning. Maak een lijstje en schrijf  daar uur per uur op wat je wanneer moet doen. Daarbij moet je natuurlijk rekening houden met de recepten die je gaat klaarmaken. Hang de planning met een magneetje goed in het zicht, bijvoorbeeld aan de dampkap. Zorg ervoor dat je, wanneer je moet gaan serveren, hulp hebt in de keuken zodat alles snel kan gaan. Spreek af wie wat doet en doe een bordje voor, zodat elk bord er hetzelfde uitziet. En verwarm je borden voor.

Carine: "Ik ben bang dat ik de vis net iets te gaar laat worden, waardoor hij droog op het bord belandt. Hoe weet ik of check ik wanneer hij precies goed is?"  

Je bent niet alleen met die angst, Carine. Kies daarom slim! Denk bijvoorbeeld aan een vispannetje dat je vooraf klaar kunt maken en alleen nog kort hoeft te gratineren in de oven. De saus in het vispannetje houdt je vis lekker sappig. Of je kunt kiezen voor een lekkere papillot, waarbij het vocht in het pakje blijft en de vis niet uitdroogt. Verder kan je ook een visstoofpotje maken. Maar kies dan wel voor eentje waarbij je de vis pas net voor het serveren moet toevoegen. Zo val hij niet uit elkaar.

Tine: "Hoe maak ik een menu dat zowel in de smaak valt van de jonge mensen (die heel erg bezig zijn met gezondheid) en de oudere generatie (voor wie het niet genoeg boter en room kan zijn)?"

Ik zou er sowieso voor zorgen dat je een mix-and-match-menu maakt. Iets waar je op een klassieke basis begint maar waar je de rijke elementen apart kunt toevoegen. Zo kan iedereen nemen wat hij zelf wilt. Maak een soep en serveer room en andere toppings apart, zodat iedereen zelf kiest wat hij neemt. Dat hoeven niet altijd vette croutons te zijn trouwens, gehakte en geroosterde nootjes of een toefje cress zijn ook heel feestelijk én gezond. Of maak een krabcocktail anno 2020, of een slaatje met avocado en gerookte zalm. Ga bij het hoofdgerecht voor een lichtere kalkoenrollade met in de oven geroosterde groentjes, gestoofd witloof of puree van aardpeer. Serveer daar dan zowel kroketjes als een hippe graantjessalade bij.

Ook deze menu van Sandra Bekkari zal vast en zeker bij iedereen in de smaak vallen.

Pieter: "Ik ben heel slecht in desserts maken, maar wil niks kant en klaar van de bakker serveren. Heb je een desserttip voor een bak-kluns?"

Glaasjes zijn jouw redding! Roer wat suiker en advocaat door mascarpone en doe een lepel van deze crème in een glaasje. Giet hier wat coulis van rood fruit over, doe hier wat rood fruit bovenop en kruimel er kant-en-klare meringue over. Werk af met een takje munt. Superfeestelijk en overheerlijk! Ontdek hier nog meer makkelijke kerstdesserts.

Els: "Bestaat er een ovenschotel die je op voorhand helemaal klaarmaakt en die toch chic genoeg is om op tafel te zetten?"

Ja hoor! Kies gewoon voor iets feestelijkere ingrediënten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jachtschotel van hertengehakt met pastinaakpuree, of een vislasagne. Ontdek hier nog meer menu's die je makkelijk op voorhand maakt:

Elke: "Mijn zelfgemaakte kroketten barsten open bij het bakken. Hoe komt dat?"

Dat kan aan twee dingen liggen: een te natte puree, of een paneerlaagje dat niet goed afsluit. Om te voorkomen dat je puree te nat is, giet je best je aardappelen af in een vergiet en laat je ze goed uitdampen. Pureer ze maar voeg géén melk toe, alleen enkele eidooiers, peper, zout en nootmuskaat en eventueel een klontje boter. Laat de puree een nachtje afkoelen. Maak de volgende dag je aardappelkroketjes en paneer ze. Zorg dat ze echt overal een laagje paneermeel hebben: als ze slecht gepaneerd zijn, kunnen ze op die plek openbarsten. Leg de kroketten los van elkaar op een schaal en laat ze een uurtje drogen alvorens ze te frituren.

Deze video toont je hoe het moet.

Martine: "Hoe lang bewaart champagne? Ik heb nog een paar flessen gevonden in onze berging."

Champagne zonder jaartal op de fles is ongeveer 1 à 2 jaar houdbaar. Eén met jaartal (een 'millésimé') is veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe goed het wijnjaar was. Conclusie: af en toe een flesje openmaken en er geen te grote voorraden van aanleggen, want er is altijd wel een reden om te vieren.

Lees hier ook 'Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 1'

Heb jij ook een vraag voor Sofie? Stuur ze dan naar lekker@libelle.be.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen