Meest recente artikelen

Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 1

SOS Sofie

Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 1 Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen over de feestdagen, van feestelijke hapjes tot kerstbarbecue. Bekijk zeker ook de video!

Lees hier ook 'Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 2'

Saskia: "Hoe kan ik een klassiek kerstdiner omtoveren tot een warm buitenevent (bv. door een hapjeswandeling)?"

Je eigen voorstel van een hapjeswandeling is alvast een heel leuk idee! En wat zou Kerstmis zijn zonder hapjes? Ontdek hier alvast onze lekkerste recepten voor warme en koude kersthapjes.

  • Een ander tof idee is een winterbarbecue.
  • Of je kan een wildstoofpotje voor je gasten maken, moest je over een driepikkel met ketel beschikken. Heel gezellig met wat vuurkorven erbij, zodat iedereen zich kan verwarmen.
  • Ook fondue, gourmet en raclette kan je makkelijk buiten zetten. Bij fondue moet je wel opletten dat het niet regent (of dat je beschut kunt zitten): water in hete olie kan steekvlammen veroorzaken. Een kaasfondue is dan misschien een beter idee dan een oliefondue.
  • Of wat dacht je van een pizzafeestje? Pizzaovens kun je (met of zonder pizzabakker) huren. Zorg in dat geval voor wat feestelijker en winters beleg: everzwijnham in plaats van gewone ham, wat truffeltapenade of -olie, boschampignons, zalm en scampi's, wat specialere kazen … Nog meer pizza inspiratie vind je hier.

Sarah: "Hebben jullie fijne receptjes voor een kerstbarbecue?"

Het is altijd leuk om van een klassiek feestmenu te vertrekken. Bedenk even wat je normaal zou maken, en maak daar een barbecuevariant van. Een hapje met gerookte zalm? Dan kun je bijvoorbeeld de zalm eens zelf roken op de barbecue. Eet je normaal altijd kalkoen met kerst? Waarom dan nu eens geen spiesjes van kalkoen op de barbecue. Of vraag aan de slager of die worstjes met wild of everzwijnkoteletjes heeft. En klassieke visgerechten kun je vaak makkelijk omtoveren tot een papillot.

Zorg ook dat de salades aan kerst doen denken. Maak bijvoorbeeld een salade van fijngesnipperde spruitjes met gedroogde cranberries, of een witloofsalade met mandarijn. En zorg natuurlijk ook voor een grote schaal kroketten erbij. Want wat is kerstmis zonder kroketten?

Katrien: "Hebben jullie tips om een hoofdgerecht zoveel als mogelijk vooraf te bereiden?"  

Het makkelijkste is dan om te kiezen voor een stoofpotje. Die kun je volledig maken op voorhand en hoef je alleen nog maar op te warmen. Of je kan ook gaan voor een gebraad. Dat kun je vooraf marineren en aanbraden en hoeft op de moment zelf alleen nog maar verder te garen in de oven. En wat voor erbij? Een bakplaat vol geroosterde ovengroenten en een gratin (die je maakt op voorhand) of kroketjes!

Marlies: "Mijn zelfgemaakte bladerdeeghapjes zijn vaak niet krokant aan de onderkant. Hoe en met welke vulling kan ik dat vermijden?"

Kies voor een vulling die dik genoeg en niet te nat is. Wil je ze vullen met bijvoorbeeld iets op basis van een kaassaus, maak die dan wat dikker dan normaal (met iets meer bloem). Dat zorgt ervoor dat het bovenop het deeg blijft liggen en er niet intrekt. Als je iets met tomatensaus maakt, is een heel dun laagje al genoeg om je hapje voldoende smaak en kleur te geven. Wat je eventueel kunt doen is je bladerdeeghapje op een pizzasteen of geperforeerde bakplaat in de oven zetten. Zo kan de warmte er langs onder ook goed aan.

Heleen: "Ken jij een kinderproof hoofdgerecht dat er wat eleganter uitziet dan een chipolata en een hoop puree?"

Ik maak zelden een volledig apart hoofdgerecht voor de kinderen. Maar ik vervang wel de dingen die ze minder lekker vinden door iets wat kindvriendelijker is. Ik zorg bijvoorbeeld voor appelmoes in plaats van witloof of spruitjes voor bij de kalkoen. Sommige 'moeilijkere' ingrediënten (champignons bijvoorbeeld) kan je ook weglaten uit het recept en apart bereiden. Je serveert ze dan voor de volwassenen en de kinderen die het wel lusten.

Toch een apart menu maken? Wij stelden deze lekkere, kindvriendelijke kerstmenu's samen.

Christine: "Ik wil mijn gasten deze kerst omverblazen met een aperitief dat er spectaculair uitziet. Hoe pak ik dat aan?"

Serveer een cocktail in een mooie glas, en het ziet er meteen feestelijk uit. In zo'n geslepen whisky- of longdrinkglas, bijvoorbeeld. Denk, behalve over het drankje, ook na over hoe je het gaat versieren. Maak bijvoorbeeld ijsblokjes met kruiden, eetbare bloemen of besjes erin. Maak je ijsblokjes met water dat je eerst hebt gekookt en laten afkoelen. Dan worden ze mooi doorzichtig.
Daarna kan je je drankje ook nog afwerken met een kaneelstokje, verse cranberries, een takje tijm of rozemarijn.

Hou je van zoet, dan is spektakel gegarandeerd met een suikerspincocktail: verdeel wat suikerspin over glazen champagne of andere mousserende wijn, klaar!

Blossom: "Als ik de warme versie van eggnog (eierpunch) maak, hoe zorg ik er dan voor dat mengsel mooi en schuimig opgeklopt blijft? Hoelang maak ik het best op voorhand?"

Het inzakken van het schuim komt doordat de eggnog warm is. Als je hem echt schuimig wil serveren, kun je hem best koud serveren. Je kunt het eiermengsel enkele uren op voorhand maken, in de koelkast bewaren – je moet het zeker 2 uur laten afkoelen-, en dan pas je eiwit opkloppen en er door doen. Het eimengsel zonder het eiwit kun je gerust al een dagje van tevoren klaarmaken, het verwarmen van de eieren en de alcohol zorgen voor een veilige bewaring.

Kristel :"Is er een andere manier om borden op te warmen dan ze in de oven te zetten? Mijn oven staat altijd helemaal vol met eten."

Ja hoor. Laat de gootsteen vol lopen met heet water en zet er de stapel borden 10 minuten in. Vraag wel iemand bij je in de keuken om de opgewarmde borden af te drogen zodat jij ze meteen kunt vullen en serveren.

Kato: "Is er een vaste regel/berekening voor hoelang je ijs op voorhand uit de diepvries haalt, zodat het goed schepklaar is?

Zet het ijs 20 à 30 minuten van tevoren in de koelkast. Zo kan het zacht worden zonder volledig te ontdooien. Vergeet niet het ijs nadien terug in de diepvriezer te zetten!

Magda: Als feestelijke stoofpot kom ik nooit verder dan wildstoverij… Zijn er andere feestelijke stoofpotten?

Everzwijn en hert zijn inderdaad ideaal voor feestelijke stoofpotjes, maar er kan nog zoveel méér. Kies bijvoorbeeld eens voor varkenswangetjes, of voor een lamsstoofpot vol geurige specerijen. Ook een stoofpotje van vis behoort tot de mogelijkheden. Kies dan wel voor stevige vissoorten. Een visstoofpotje is moeilijker vooraf te maken, de vis wordt bij het opwarmen snel overgaar en valt dan uiteen. Kies daarom liever voor een recept waarbij je de groentjes en de saus wel van tevoren kunt klaarmaken, maar de vis maar op het laatste moment toevoegt. Hier vind je heel wat inspiratie voor allerlei stoofpotjes.

Lees hier ook 'Al jullie vragen over de feestdagen beantwoord DEEL 2'

Heb jij ook een vraag voor Sofie? Stuur ze dan naar lekker@libelle.be.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!