Meest recente artikelen

Stapelgek op Belgische kaas

Ken je kaas

  • Deel dit artikel:
Stapelgek op Belgische kaas Artikel

Hoewel Frankrijk en Nederland bekend staan als échte kaaslanden, moet onze Belgische kaas zeker niet onderdoen. Proef mee waarom we er zo fier op mogen zijn.

Keiems bloempje

Wat: zachte kaas van rauwe biologische koemelk. Voor de vegetariërs: de kaas wordt vegetarisch gestremd met microbieel stremsel.

Afkomst: Keiem, een klein dorpje naast Diksmuide (biokaasmakkerij ’t Dischhof)

Smaak: zacht en toegankelijk. Een beetje zoals Camembert, maar dan net iets zachter van smaak

Lekker bij: gerechten met honing, walnoten of rucola, ook lekker gepaneerd of in een gefrituurd kroketje

Recept tipMini-wraps in ’t groen

Poperingse keikop

Wat: een romige, smeuïge witschimmelkaas. De kaas wordt gemaakt van koemelk waar hopscheuten aan worden toegevoegd. Leuk om te weten: de kaas won brons op de ‘World Cheese Awards’

Afkomst: Rumbeke in West Vlaanderen (sociale werkplaats Sowepo en kaasboerderij ‘t Groendal)

Smaak: zacht, met een pittige toets door de hopscheuten

Lekker als: degustatiekaas

Herve Vieux Moulin

Wat: Deze roodschimmelkaas is de enige AOP-kaas in België. Dit houdt in dat de kaas van koemelk enkel in de streek rond Luik geproduceerd mag worden.

Afkomst: Luik (Herve)

Smaak: uitgesproken zout en scherp

Lekker bij: gerechtjes met Luikse siroop, zoals op toast of in een salade

Duvel bierkaas

Wat: Deze aperitiefkaas onderscheidt zich van andere bierkazen doordat het bier al tijdens het maken van de kaas aan de koemelk wordt toegevoegd. Zo zit de smaak dus niet enkel rond de korst.

Afkomst: Gysensele, vlak bij Melle in Oost-Vlaanderen

Smaak: licht hoppig

Lekker bij: blonde bieren, zeker Duvel Tripel Hop

Pas de bleu van geitenmelk

Wat: dit kaasje is een van de weinige blauwschimmelkazen in België. Het wordt gemaakt van rauwe biologische geitenmelk.

Afkomst: Sleidinge, Oost-Vlaanderen (Kaasmakerij Het Hinkelspel)

Smaak: zoals een lekkere geitenkaas hoort te smaken

Lekker bij: een kaasplank of een salade met walnoten

Recept tipSlaatje met Belgische kaas en peperkoek

Westmalle trappistenkaas

Wat: Dit kaasje is nog een échte abdijkaas. De paters maken de kaas dus nog altijd helemaal zelf, mét melk van eigen koeien.

Afkomst: Abdij van Westmalle

Smaak: jong-belegen

Lekker bij: in blokjes bij het aperitief of in sneetjes tussen de boterham

Florence

Wat: Deze lekkere Belgische geitenbrie wordt gemaakt van biologische rauwe geitenmelk. De kaas is heerlijk zacht, terwijl de korst voor de nodige pit zorgt.

Afkomst: Lummen (kaasmakerij Karditsel)

Smaak: smeuïge degustatiekaas met pittige pepertoets

Lekker bij: salade, zowel koud als lauw

Stapelgek op Belgische kaas 1

Op de plank

Aan de hand van de vijf kaasfamilies stel je het perfecte kaasplankje samen. Van zacht naar pittig:

  1. Witschimmelkazen (Brie de Meaux, Camembert de Normandie,…)
  2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre,…)
  3. Harde en halfharde kazen (Manchego, Passendale, Cheddar, Boerenkaas, Compté,…)
  4. Rodekorstkazen (Chaumes, Reblochon, Bon Taleggio,…)
  5. Blauwschimmels (Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert en Roquefort,…)

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen