Meest recente artikelen

Zo gebruik je een oestermes

En daarom heb je het nodig

Zo gebruik je een oestermes Artikel

Ben jij iemand die graag eens oesters eet? Dan moet je misschien toch eens overwegen om een oestermes in huis te halen. Wij leggen je uit hoe je het gebruikt en waarom je het nodig hebt.

Hoe ziet het eruit?

Een oestermes heeft een kort, dik lemmet met een geslepen punt. De punt op zich is niet messcherp, omdat anders de kans groter is dat je stukjes van de schalen breekt. De lengte is niet zo belangrijk, want je gebruikt vooral de breedte om een klik te maken zonder te veel te wrikken. Sommige modellen hebben een stootplaat ter bescherming van je vingers. Deze opstaande rand zorgt er tevens voor dat het mes niet te ver in de schelp kan dringen en zo de oester zou beschadigen.

Waarom en hoe gebruik je het?

Een oestermes gebruik je maar voor één ding: het openen van een oester. Neem de oester vast tussen een dikke keukenhanddoek – zo kan de schelp niet wegglippen. Zorg ervoor dat de platte kant van de schelp bovenaan ligt, de bolle kant onderaan. Steek met het oestermes in het scharnier van de oester, (het spitsere stuk van de oester). Maak een draaibeweging en wrik dan de schelp open door de breedte van je mes te gebruiken. Verwijder eventueel gruis, en maak de oester los. Leg ze weer in de schelp.

Heb je het écht nodig?

Lust je graag oesters, dan heb je maar beter een oestermes in huis. Oesters op voorhand laten openen in de vishandel is een slecht idee, want dan bestaat de kans dat ze uitdrogen. Á la minute openen voor de ogen van je gasten is dus eigenlijk een must. Het openen van oesters hoort evenveel bij een feest als het ontkurken van een champagnefles.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Koop je oestermes nooit online. Ga op zoek naar een professionele messenwinkel en hou een aantal oestermessen in je hand. Let op een zekere zwaarte en stevigheid van het mes. Verder kun je ook maar beter rekening houden met je veiligheid. Blijf elk moment alert. Al dat duwen en wrikken kan immers voor ferme wonden zorgen. Ga ofwel voor een model met stootplaat zoals op de foto, of koop er meteen een speciale oesterhandschoen bij. Zo kom je heelhuids de feestdagen door!

De lekkerste oesterrecepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen