Klassiek kerstmenu: tijd voor traditie
Met kerst meer dan ooit!
Tradities zijn er om in ere te houden, zeker als ze draaien rond lekker eten! Van rundertartaar over kalkoenrollade tot ijstaart en koekjes voor bij de koffie: geniet mee van dit heerlijk klassiek kerstmenu.
Een klassiek kerstmenu start met het juiste hapje. Maar ook het voor- en hoofdgerecht bepalen de sfeer. Wat dacht je van een klassieke soep, een wildstoofpotje of oldskool kalkoenrollade? En dan nog het dessert natuurlijk!
Kies voor klassiek: een traditioneel kerstmenu
Hapje: tartaar van rund of sint-jakobsvruchten
Een koud hapje als start van je feestmenu doet het altijd. Een frisse rundertartaar bijvoorbeeld. Maak ‘m extra feestelijk door er avocado en granaatappel in te verwerken.
Andere klassieke suggesties zijn een krab– of garnaalcocktail of oesters. Of deze frisse tartaar van sint-jakobsvruchten – nog zo’n evergreen.
Save
Voorgerecht: parmentiersoep of een groentetaartje
Een simpele maar klassieke parmentiersoep op basis van aardappel werk je extra feestelijk af met vis en schelpjes. Andere klassieke soepen die perfect kunnen op het kerstmenu: garnalenbisque, witloofsoep of de favoriet van alle kinderen: tomatensoep met balletjes.
Vegetariër aan de feestdis? Dan is het kazige groentetaartje een geweldige optie die bij iedereen in de smaak zal vallen.
Hoofdgerecht: reestoofpotje of kalkoenrollade
Veel mensen kiezen traditioneel voor wild op het kerstmenu. Kook je voor een groot gezelschap, dan is een stoofpotje met een salade en kroketjes erbij de makkelijkste oplossing. Het stoofpotje kun je meestal vooraf klaarmaken, net als de salade, en de kroketjes bak je à la minute.
En om helemaal in het seizoen te blijven, kies je natuurlijk voor spruitjes. Wij raden dit stoofpotje van ree aan, met spruiten-appel-baconsalade en amandelkroketjes erbij.
Toch liever kalkoen? Deze kalkoenrollade met mosterd-honingspruitjes is een echte feestklassieker die nog lekkerder wordt met een aardappelsoufflé erbij.
Dessert: ijstaart of hazelnoottaart met koffiecrème
Een ijstaart is – net als kerststronk of bûche – een klassiek dessert dat iedereen lust. Verras eens met een zelfgemaakt exemplaar: helemaal niet moeilijk om te maken en écht lekker.
Minder fan van ijs (we snappen het: het is winter)? Dan is deze hazelnoottaart met koffiecrème en mascarponefrostin een echte winner.
Voor bij de koffie: zelfgebakken koekjes
Sluit je feestmenu af in stijl met zelfgebakken koekjes bij de koffie en thee. Je kunt ze meestal al een paar dagen vooraf maken, en je kinderen vinden het vast leuk om te helpen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!