Meest recente artikelen

Zo stel je zelf de perfecte kaasschotel samen

Welke kazen kies je, en hoeveel?

  • Deel dit artikel:
Zo stel je zelf de perfecte kaasschotel samen Artikel

Je kunt je kaasschotel natuurlijk laten samenstellen in de kaaswinkel, maar wat als je het zelf wilt doen? Welke kazen kies je voor een gevarieerd assortiment en, nog belangrijker, hoeveel heb je nodig? Volg deze vuistregels en het kan niet fout gaan.

Kies de juiste kazen

Aan de hand van de vijf kaasfamilies stel je het perfecte kaasplankje samen. Van zacht naar pittig:

  1. Witschimmelkazen (Brie de Meaux, Camembert de Normandie…)
  2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre…)
  3. Harde en halfharde kazen (Manchego, Passendale, cheddar, boerenkaas, Comté…)
  4. Rodekorstkazen (Chaumes, Reblochon, Bon Taleggio…)
  5. Blauwschimmels (Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d’Ambert en Roquefort…)

Van elke soort kies je één of twee kazen. Zo stel je een boeiende, gevarieerde kaasplank samen met voor elk wat wils.

Stapelgek op Belgische kaas

Lees ook: Stapelgek op Belgische kaas

Zoveel heb je nodig

De ene kaasschotel is de andere niet. Is het een maaltijd, of komt de kaas in de plaats van een dessert? Bovendien wil je variatie bieden en kom je al snel in de verleiding om meer kaas te kopen dan nodig is. Wil je vermijden dat je de rest van de week kaasfondue, gegratineerd witloof en pasta met vier kazen moet eten, reken dan voor een kaasschotel als maaltijd 200 g kaas per persoon, voor kaas bij een broodmaaltijd 20 g kaas per broodje of per snede brood, en voor een kaasschoteltje als dessert 100 g per persoon.

Dit is lekker bij je kaasschotel

Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij.

Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd. Denk ook eens wat verder: ook vijgen, peer en ingemaakte groenten zoals augurken of zilveruitjes op azijn zijn lekker in combinatie met kaas. Of ga aan de slag met al dan niet zelfgemaakte chutneys en confituren. Die doen het vooral goed bij zoute kazen.

Lees ook: Dit serveer je bij een kaasschotel

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.