Meest recente artikelen

Heb je écht een aspergepan nodig om asperges te koken?

Of lukt het ook in een gewone pot?

Heb je écht een aspergepan nodig om asperges te koken? Artikel

Hoera, de lente is er weer! En dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk asperges klaarmaken. Maar heb je daar nu echt zo'n speciale aspergepan voor nodig, of lukt het ook gewoon in een normale kookpot?

Asperges schoonmaken

Je kunt asperges nog zo perfect bereiden: als ze niet zorgvuldig schoongemaakt zijn, zijn ze verpest. Gelukkig is het niet zo moeilijk, maar tijdrovend kan het natuurlijk wél zijn. Zie je ertegenop om die hele berg asperges schoon te maken? Onze redactie kampte met hetzelfde probleem en ging daarom op zoek naar de ultieme oplossing.

En dan nu: koken maar!

De hamvraag was: moet je nu eigenlijk écht een aspergepan in huis halen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een aspergepan is helemaal niet nodig om asperges te koken. Je kunt ze net zo goed klaarmaken in een andere pot. Zorg er dan wel voor dat de diameter groot genoeg is, zodat de asperges er volledig in kunnen. Een ander aandachtspunt: wees erg voorzichtig wanneer je ze uit het water haalt: gekookte asperges zijn erg delicaat, dus gebruik bij voorkeur een schuimspaan. Vooral de aspergepunten zijn erg kwetsbaar. Omdat ze even lang gekookt worden als de rest van de asperge, kunnen ze bovendien ook iets zachter worden. Als je dat liever niet hebt, opteer je toch beter voor een aspergepan.

Natuurlijk bestaan die pannen niet zomaar: ze hebben een paar duidelijke voordelen. Ten eerste worden de asperges er rechtop in gezet, waardoor je de delicate punten boven het water kunt laten uitsteken. Op die manier worden ze gestoomd in plaats van gekookt en behouden ze hun textuur. Ten tweede zorgt het mandje in de aspergepan ervoor dat je de asperges heel eenvoudig uit het water kunt halen zonder ze te breken. Trouwens, niemand zegt dat je een aspergepan enkel voor asperges kunt gebruiken: je kunt er gerust ook andere groenten en pasta in klaarmaken.

Tip: Gooi het water waarin je de asperges kookt achteraf niet weg! Je maakt er in een wip nog een lentefris aspergesoepje van.

Bonus: stomen

Ben jij een gelukzak met een stoomoven, of heb je een bamboe of metalen stoommandje? Ook daarmee kun je asperges klaarmaken. Het is een gezonde keuze (tenzij je ze daarna nappeert met botersaus, natuurlijk) waarbij de vitaminen het best bewaard worden, en de pure smaak van de asperges blijft intact. Stoom de schoongemaakte asperges een minuutje of 8 en check even met een fijn mesje of ze gaar zijn.

Welke methode je ook kiest, deze recepten moet je zeker eens geprobeerd hebben:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen