Meest recente artikelen

Heb je écht een aspergepan nodig om asperges te koken?

Of lukt het ook in een gewone pot?

  • Deel dit artikel:
Heb je écht een aspergepan nodig om asperges te koken? Artikel

Hoera, de lente is er weer! En dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk asperges klaarmaken. Maar heb je daar nu echt zo'n speciale aspergepan voor nodig, of lukt het ook gewoon in een normale kookpot?

Asperges schoonmaken

Je kunt asperges nog zo perfect bereiden: als ze niet zorgvuldig schoongemaakt zijn, zijn ze verpest. Gelukkig is het niet zo moeilijk, maar tijdrovend kan het natuurlijk wél zijn. Zie je ertegenop om die hele berg asperges schoon te maken? Onze redactie kampte met hetzelfde probleem en ging daarom op zoek naar de ultieme oplossing.

Deze dubbelschiller van Westmark (€ 37,95 in een pakket met een mooie aspergeschotel) is een redder in nood als je veel asperges, wortels of zelfs komkommers moet schillen: door z’n dubbele mesjes ben jij ook dubbel zo snel klaar. En dat betekent: sneller aan dat heerlijke bord asperges kunnen beginnen! Dit artikel legt je haarfijn uit hoe je die asperges nu het beste schilt.

En dan nu: koken maar!

De hamvraag was: moet je nu eigenlijk écht een aspergepan in huis halen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een aspergepan is helemaal niet nodig om asperges te koken. Je kunt ze net zo goed klaarmaken in een andere pot. Zorg er dan wel voor dat de diameter groot genoeg is, zodat de asperges er volledig in kunnen. Een ander aandachtspunt: wees erg voorzichtig wanneer je ze uit het water haalt: gekookte asperges zijn erg delicaat, dus gebruik bij voorkeur een schuimspaan. Vooral de aspergepunten zijn erg kwetsbaar. Omdat ze even lang gekookt worden als de rest van de asperge, kunnen ze bovendien ook iets zachter worden. Als je dat liever niet hebt, opteer je toch beter voor een aspergepan.

 

Natuurlijk bestaan die pannen niet zomaar: ze hebben een paar duidelijke voordelen. Ten eerste worden de asperges er rechtop in gezet, waardoor je de delicate punten boven het water kunt laten uitsteken. Op die manier worden ze gestoomd in plaats van gekookt en behouden ze hun textuur. Ten tweede zorgt het mandje in de pan ervoor dat je de asperges heel eenvoudig uit het water kunt halen zonder ze te breken. Trouwens, niemand zegt dat je een aspergepan enkel voor asperges kunt gebruiken: je kunt er gerust ook andere groenten en pasta in klaarmaken.

 

Tip: Gooi het water waarin je de asperges kookt achteraf niet weg! Je maakt er in een wip nog een lentefris aspergesoepje van.

 

Bonus: stomen

Ben jij een gelukzak met een stoomoven, of heb je een bamboe of metalen stoommandje? Ook daarmee kun je asperges klaarmaken. Het is een gezonde keuze (tenzij je ze daarna nappeert met botersaus, natuurlijk) waarbij de vitaminen het best bewaard worden, en de pure smaak van de asperges blijft intact. Stoom de schoongemaakte asperges een minuutje of 8 en check even met een fijn mesje of ze gaar zijn.

Welke methode je ook kiest, deze recepten moet je zeker eens geprobeerd hebben:

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Hamrolletjes met asperges

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Asperges à la flamande

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade met gemarineerde asperges

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gefrituurde asperges

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aspergetaart met gerookte zalm

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.