Meest recente artikelen

Hou het fris: 11 tips voor een propere koelkast

Vers, schoon en gezond

Hou het fris: 11 tips voor een propere koelkast Artikel

Niemand heeft graag muffe geurtjes of vieze randjes in de koelkast. Toch lopen we makkelijk in de (voedselveiligheids)val. Waar moet je op letten om alles vers, schoon en gezond te houden? Deze 11 tips voor een propere koelkast zetten je op weg.

Hoe bewaar je verse vis zonder dat je koelkast naar een zuiderse vismarkt begint te ruiken? Wat doe je met de trucklading verse confituur van oma? Welke temperatuur is ideaal? En is het oké om je koelkast nagenoeg leeg achter te laten als je op vakantie vertrekt? Een propere koelkast is de basis van hygiëne in je keuken maar zorgt er ook voor dat alles langer vers blijft en je minder moet weggooien. Win-win en win!

Hou het fris met deze 11 tips voor een propere koelkast

  1. Een lege koelkast is erg, een propvolle nog erger. Je koelkast tot op de laatste centimeter volproppen, leidt tot bedorven (want vergeten) voedsel. Daarnaast veroorzaakt het verstopte ventilatieopeningen en blokkeert het de luchtcirculatie. Ook de energie-efficiëntie van het apparaat daalt.
  2. Een koelkast die voor tweederde gevuld is, is ideaal. Is je koelkast bijna leeg? Stop er dan wat extra flessen water in. Eens gekoeld, helpen ze de lage temperatuur in stand houden.
  3. Houd rauw en gekookt voedsel zoveel mogelijk gescheiden. Leg gekookte en kant-en-klare producten bovenin en altijd hoger dan het rauwe voedsel. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld rauw vlees gaat lekken op andere voedingswaren.
  4. Let trouwens altijd op met vlees. Geur is geen goed criterium: bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, hebben geen geur. Er gewoon even aan ruiken helpt dus niet. De houdbaarheidsdatum is een betere indicatie.

 

  1. Maak je koelkast regelmatig schoon. Een wekelijkse opruimbeurt bij het wegzetten van de boodschappen en af en toe een snelle poetsbeurt is niet genoeg. Maak je de koelkast ook elke drie tot zes maanden eens volledig leeg voor een schrobbeurt.
  2. Hou verse voeding, zoals salades en kruiden, weg van de achterkant van de koelkast. Die wand is veel kouder waardoor ze kunnen bevriezen en bederven. Ontdooi de koelkast regelmatig om ijsvorming te voorkomen. Mik qua timing op de grote schrobbeurt uit de vorige tip.
  3. Boter en zachte kazen hoeven, in tegenstelling tot andere zuivelproducten, niet in het koudste deel van de koelkast te staan. Zij mogen in het deurvak, daar blijven ze ook lekker zacht.

8. Bepaalde groenten en fruit produceren veel ethyleen. Daardoor versnellen ze het rijpingsproces van alle andere. Avocado’s, bananen, nectarines, perziken, peren, pruimen en tomaten zijn ware ethyleenbommen. Als het kan, bewaar je ze misschien liever buiten de koelkast.

9. Eenmaal geopend, moeten ook opgelegde groenten, sauzen en confituur in de koelkast. Bereide voedingswaren bewaar je in een afgesloten recipiënt. Ook rauw vlees en verse vis moet je goed afgedekt bewaren.

10. Vlees en vis op kamertemperatuur ontdooien is een no go. Naarmate het voedsel warmer wordt, ontwikkelen er immers bacteriën. Ontdooi dierlijk voedsel altijd in de koelkast.

11. Zet nooit warm voedsel in de koelkast. Laat maaltijdrestjes en soepen steeds goed afkoelen. De warmte doet de temperatuur van de volledige koelkast stijgen. Zo loop je het risico op voedselbederf en zelfs voedselvergiftiging. De ideale koelkasttemperatuur ligt tussen de 3 en 5°C.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen