Meest recente artikelen

10 tips om voedsel langer te bewaren

Geniet langer van je verse groenten en fruit!

10 tips om voedsel langer te bewaren Artikel

Wordt jouw groente- en fruitvoorraad soms ook slecht voor je de kans hebt 'm op te eten? Met deze tips rek je de houdbaarheid van je favoriete gezonde aankopen.

Voedsel langer bewaren: zo doe je dat!

Als jij ook droomt van aardappels zonder uitlopers, felgele bananen en knapperige kropsla, dan zijn deze gouden tips om voedsel langer te bewaren helemaal iets voor jou.

1. Stop uien in een oude panty

De eerste tip is meteen de gekste: als je deze ochtend gevloekt hebt omdat er alweer een ladder in je panty zat, gooi deze dan niet onmiddellijk weg. Stop de uien er een voor een in met een knoopje tussen elke ui. Hang de panty in een koele, donkere ruimte.

2. Bewaar je tomaten NIET in de koelkast

Voedsel langer bewaren betekent niet dat je alles meteen in de koelkast moet leggen. De lage temperatuur in de koelkast zorgt er bijvoorbeeld voor dat zowel de smaak als de sappige textuur van de tomaten verloren gaan. Bewaar ze liever op het aanrecht. Ze mogen zelfs wat zonlicht meepikken; zo kunnen ze verder rijpen tot ze perfect zijn! Er zijn trouwens nog meer dingen die je beter niet in de koelkast bewaart.

3. Steek 'n velletje keukenpapier bij de sla …

Sla wordt snel slap door de grote hoeveelheid vocht die vrijkomt als je 'm bewaart. Stop daarom een vel keukenpapier bij je sla om het overtollige vocht op te slorpen. Deze truc werkt ook voor wortelen.

4. … en fris de blaadjes op in een ijsbad

Zien je blaadjes sla er toch een beetje slapjes uit? Verfris ze dan in een kom ijswater gedurende zo'n 5 tot 20 minuutjes. Je zult zien dat de sla opnieuw een pak knapperiger wordt!

5. Leg een appeltje bij de aardappelen

Vind jij ook weleens aardappelen terug die al uitlopers hebben? Dat proces kun je heel makkelijk vertragen door een appel bij je aardappelen te bewaren. Appels geven namelijk ethyleen af, een stof die maakt dat sommige groenten en fruit sneller rijpen maar waardoor aardappels net langer stevig en vers blijven.

6. Trek pas een banaan van de tros als je 'm nodig hebt

Laat die tros bananen gerust heel: als je bananen niet lostrekt en het topje van de tros inpakt in vershoudfolie, kun je 3 tot 5 dagen langer genieten van een verse banaan. Toch te rijp geworden? Dan is het tijd voor bananenbrood!

7. Zet verse kruiden in een glas water op de vensterbank

Verse kruiden gekocht? Gebruik dan enkel wat je nodig hebt en zet de rest in een glaasje fris water op een lichte plaats.

8. Bewaar champignons in een papieren zak

Bewaar champignons niet in de plastieken bakjes waarin ze verkocht worden, maar hou ze vers en droog in een papieren zak. Zien ze er té droog uit als je ze er weer uithaalt? Geen zorgen: spoel ze kort en ze zijn weer als nieuw.

9. Was verse bessen met azijn

Het klinkt misschien vreemd, maar dit trucje werkt écht: spoel verse bessen in een bad met 1/4 azijn en 3/4 water, en ze zullen véél minder snel beschimmelen. De azijn verwijdert immers bacteriën die schimmelvorming veroorzaken.

10. Leg geen appels bij ander fruit

Zoals we al vertelden bij nummer 5, geven appels ethyleen af. Voor aardappels is dat top, maar voor zo goed als alle andere groenten en fruit niet. Bewaar daarom je appels apart; het liefst in een plastieken zakje in de koelkast.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen